Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutsparat i Hallsta

Osthyveln och tårtspaden slipper styrelser och nämnder i Hallstahammar plocka fram för att få nästa års budget att gå ihop.

Annons

– Vi har fått 20 miljoner extra tack vare inflyttning och ökad skattekraft, säger kommunalrådet Catarina Pettersson (S) som idag lägger fram budgetramarna för de kommande fyra åren för kommunfullmäktige.

Av de extra 20 miljonerna ryker 10 direkt till ökade lönekostnader och andra kostnadsökningar.

7 miljoner behåller kommunstyrelsen själv för att kunna styra verksamheterna hårdare.

–Vi vill ha en starkare politisk styrning och det här är ett sätt för oss att se till att våra gemensamma mål uppnås, säger Catarina Pettersson.

I den högen med pengar finns extra pengar avsatta till ökade kostnader för lokaler, extra pengar till socialbidrag och en datorsatsning på högstadieskolorna.

– För att få pengar härifrån måste nämnderna söka dom, säger Catarina Pettersson.

Kommunen räknar med ett inflyttningsöverskott med 75 personer per år de kommande åren. Det gör att man satsar pengar på två nya förskolor. En i Kolbäck som redan är beslutad och en ny i Hallstahammar.

Två nya gruppboenden för människor med särskilda behov kommer också att byggas.

–Tekniska är den del av kommunen som fått ta de hårdaste smällarna när det sparats. De får 1 miljon extra till underhåll, berättar Catarina Pettersson.

Den största ekonomiska satsningen är dock VA-sidan. Där ska kommunen satsa 100 miljoner de närmaste tio åren. De första 15 miljonerna ska användas nästa år.

Mer läsning

Annons