Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smugglade 1,2 kilo knark i sina magar

Smugglade de narkotikan åt någon annan eller var det bara ett infall för att försöka betala igen skulder?

Annons
Ur magen.

Det var i slutet av november förra året som den 20-årige Hallstabon och den 19-årige västeråsaren togs av tullen på Skavsta flygplats när de kom med ett flygplan från Malaga i Spanien.

Vid en närmare undersökning visade det sig att de båda männen hade magarna fulla av narkotika.

Hallstabon hade 116 kapslar med cannabis. Varje kapsel vägde 5 gram. Västeråsaren hade 129 kapslar.

Det blev närmare 1,2 kilo cannabis tillsammans. Nu har de vid Västmanlands tingsrätt åtalats för narkotikasmuggling och narkotikabrott.

De båda männen har erkänt narkotikasmugglingen vid förhör. Hallstabon nekar dock till att ha gjort det tillsammans med västeråsaren. Medan västeråsaren säger att de hjälpts åt och mer eller mindre pekar ut Hallstabon som den som ska ha ordnat själva affären.

Genomgående i förundersökningen säger sig de båda ha dåligt minne av vad som egentligen hänt eller vägrar de att svara på de utredande tullinspektörernas frågor.

Något som båda är överens om är att det var fråga om en väldigt spontan resa för att åka till Malaga under en obestämd tid och slå runt. Inköpet av narkotikan var något som bara dök upp som en möjlighet under resans gång.

– Jag har en del privata skulder och dessutom skulder hos kronofogden. Jag såg en chans att få pengar till det. Men det mesta tänkte jag använda själv, säger Hallstabon i förhören.

Västeråsaren såg det mer som ”en smart kul grej” att få tag på billig cannabis för eget bruk. ”En bra investering” kallade Hallstabon inköpet som kostade 15 000 kronor.

Hallstabon vill inte riktigt minnas var inköpen ägde rum – om det var i Spanien eller Marocko. Västeråsaren är däremot mer klar över att det var i Marocko, där de reste omkring i fyra dagar. Hur det gick till vet han inte själv utan det ska ha varit Hallstabon som skötte den delen.

När de väl fått narkotikan i sin hand åt de banan för att få ner narkotikan i magen och sedan köpte de biljetter hem.

Förhörsledarna försöker pressa de båda männen på om de har agerat som kurirer åt en annan namngiven person i Västerås. Det finns sms-kommunikation som kan tolkas på det sättet. Bland annat att de har fått pengar till resan av den namngivna personen.

Båda männen nekar till detta. Det är bara fråga om lån för att ta sig hem, eftersom de gjort av med mer pengar än de tänkt sig.

Att Hallstabon, trots att han har så mycket skulder, fått ihop pengar till inköpet och resan förklarar han med att han sparat och tagit av pengar han fått via studielån.

Mer läsning

Annons