Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sura ratar vägbygge

Surahammars kommun drar sig ur finansieringen av en anslutningsväg från nya 252:an in mot samhället. Den skulle gå fel, menar kommunalrådet.

Annons

När den nya dragningen av länsväg 252 ska byggas var tanken att både Hallstahammar och Surahammar skulle medfinansiera de anslutningar som skulle dras in till respektive tätort.

Ett avtal skrevs och kommunernas sammanlagda insats var satt till tio miljoner kronor där Surahammar skulle bidra med 4,8 miljoner. Totalt beräknades de båda anslutningarna kosta drygt 17 miljoner kronor.

Men den tänkta dragningen för anslutningsvägen in mot Surahammar är inte alls ¿lyckad menar kommunen och har nu meddelat Trafikverket och Länsstyrelsen att man drar sig ur medfinansieringen.

– Anslutningen skulle hamna lite söder om Björnstugans förskola och det skulle innebära en massa tung trafik förbi den och villorna i närheten. Det vill vi inte ha och därför säger vi nej, förklarar kommunalrådet Britt-Inger Fröberg (S) och tillägger att det inte har med kostnaden att göra.

Kommunen skulle helst vilja att anslutningen drogs direkt mot bruksområdet, söder om ishallen, men det skulle innebära en passage över eller under järnvägen och då hamnar prislappen på runt 50 miljoner kronor vilket är 5-6 gånger mer än den anslutning som nu ratas.

– Trafiken söderifrån på den nya 252:an måste nu i stället ut på 66:an och sedan svänga in på Västeråsleden för att komma in mot Surahammar. Det är inte heller så bra men ändå bättre än den tänkta anslutningen, säger Britt-Inger Fröberg.

På länsstyrelsen kan de bara konstatera faktum.

– Om de drar sig ur så blir det ingen anslutning. Den bygger ju på att Surahammar skulle vara med och finansiera. Det är synd. Vi vill ha en anslutning, säger Ulrika Nilsson, kommunikationsdirektör.

De har ju skrivit på ett avtal men väljer nu att inte fullfölja det. Har de begått ett avtalsbrott?

– Det kan jag inte svara på.

Annons