Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sura tvåa i företagstopp

Surahammars kommun får fina betyg av företagarna på orten.

Annons

När Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Stockholm Business Region och Business Region Göteborg för första gången presenterar Öppna jämförelser för kommunernas företagsklimat kommer Salem i topp följt av Surahammar och Trosa.

Öppna jämförelser Företagsklimat 2011 innebär nästa steg i ett omfattande arbete att förbättra företagsklimatet runt om i landet.

– Kommunerna har länge efterfrågat en undersökning av kommunernas arbete med näringslivsfrågor och de lokala företagen. Kommunerna vill veta vad de kan förbättra i sin service till företagen. Därför behövs en undersökning som fokuserar på sådant som kommunerna direkt kan åtgärda, säger Håkan Sörman, vd på Sveriges Kommuner och Landsting.

I undersökningen rankas kommunerna utifrån fem områden och resultaten baseras på enkätsvar från företagare som faktiskt varit i kontakt med kommunerna.

Det är många små kommuner i toppen, men av de 35 bästa finns även större kommuner som bland andra Nacka, Upplands Väsby och Piteå.

Topp tio i landet

1. Salem (81)

2. Surahammar (80)

3. Trosa (76)

4. Kil (75)

5. Askersund (74)

6. Sunne (74)

7. Köping (74)

8. Ludvika (74)

9. Finspång (74)

10. Mönsterås (74)

Nationellt medelvärde: 66 av 100

Siffran anger NKI resultat. NKI = Nöjd kund index

Så här gjordes undersökningen

Undersökning bygger på en enkät med nästan 30 000 företagare som haft kontakt med sin kommun under det senaste året inom områdena brandtillsyn, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd och serveringstillstånd. Totalt deltar 166 kommuner i undersökningen. Samtidigt har över 2000 kommunala tjänstemän och politiker utbildats av SKL och Tillväxtverket för att utveckla företagsklimatet i kommunerna.

Mer läsning

Annons