Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surabeslut om Kantzowska

I måndags tog kommunfullmäktige i Surahammar beslut om hur de vill att Kantzowska organiseras i framtid. Det blev inte samma utslag som i Hallstahammar.

Annons

Blicken har den senaste tiden varit riktad mot hur Hallstahammar har beslutat kring Kantzowska gymnasiet. Men gymnasieförbundet har en ”delägare” till, åtminstone till årsskiftet, i Surahammars kommun.

I går beslutade Surahammars kommunfullmäktige att förorda alternativ ett i förslaget, som var att behålla en större del av skolan, om Hallstahammar ansåg detta. Om inte Hallstahammar ville ha det så förordades alternativ två som är stopp för intagning från hösten och sedan avveckling av skolan när kvarvarande årskurser gått ut. Som känt är så tog Hallstahammar ett helt eget beslut i frågan.

– Vi är ju lite i otakt i besluten och vi är medvetna om att inget av de tre alternativ som vi har att ta ställning till gäller längre. Men eftersom vi redan har tagit beslut om att inte längre vara med så är vi lite av åskådare i den här processen och har beslutat oss för att formellt svara på gymnasieförbundets förfrågan, säger kommunalrådet Britt-Inger Fröberg (S).

Men känns det inte som att Hallstahammar med sitt ”eget” beslut vältrar över en del av kostnaderna för en nedläggning på invånarna i Surahammar?

– Jag vill inte i det här läget varken försvara eller kasta något på någon. Det viktiga är att Hallstahammar tar ett beslut som är bekvämt för dem. Tiden får utvisa hur vi ska handskas med det ekonomiska.

Kommunalrådet Catarina Pettersson (S) i Hallstahammar säger:

– Jag tycker inte att det här är konstigt hanterat. Vi har hållit Surahammar informerat om hur vi har tänkt. Det beslut vi vill att vårt kommunfullmäktige ska fatta är att rekommendera gymnasieförbundet att avveckla sig självt och att vi vid årsskiftet kommer att ta över en begränsad del av dess verksamhet, säger.

– Vi sa när Surahammar beslutade sig för att lämna förbundet att vi var beredda att ta över verksamheten under vissa förutsättningar. De förutsättningarna finns inte i dag och då ska förbundet avvecklas och båda kommunerna får stå sin del av kostnaderna för det.

Fler beslut från Surahammars fullmäktige i onsdagens tidning.

Mer läsning

Annons