Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surabo får bo i Hallsta

En förståndshandikappad 60-årig Surabo får återvända till Hallsta. Det har förvaltningsrätten beslutat.

Annons

Det var i våras som Socialnämnden i Hallstahammar avslog den 60-årige mannens ansökan om särskilt boende. Nämnden menar att mannen har goda levnadsvillkor och får sina behov, enligt LSS, tillgodosedda i hemkommunen Surahammar.

Mannens gode man, som är en nära anhörig och boende i Hallsta, uppger att hon inte längre har förtroende för mannens nuvarande boende. Hon menar även att han har farit illa till följd av ändrade förhållanden på boendet.

De i personalen som arbetat med mannens omvårdnad längst har omplacerats.

Mannen flyttade från Hallsta till nuvarande boende i början av 1990-talet. Skälet till flytten var att det vid den tiden inte fanns något lämpligt boende i Hallstahammars kommun.

Det är mannens gode man som driver frågan då 60-åringen själv inte kan kommunicera. Eftersom mannen är gravt utvecklingsstörd är omvårdnadsbehovet stort.

Mannens släkt bor i Hallstahammar, där han själv är född och uppväxt. Hans gode man menar att en flytt skulle ge honom ett bättre liv än det han har i dag eftersom att hon och övrig släkt skulle kunna besöka honom oftare. I nuläget handlar det om några besök per år.

Förvaltningsrätten gör bedömningen att mannen, genom sin gode man, angett en tydlig önskan om att byta hemkommun. Vidare fastslås det att mannen är i behov av en plats på ett gruppboende för att kunna genomföra en flytt.

Förvaltningsrätten ålägger Hallstahammars kommun att ge mannen stöd i form av boende i gruppbostad.

Annons