Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Suras budget klubbad

Efter tio år med budgetunderskott är måttet rågat, menar Alliansen.

Annons

Riktigt så illa är det inte. Det är en svag budget men vi får ett överskott på en miljon 2011. Om ni har ett bättre förslag så låt höra, svarade de röd-gröna.

På måndagskvällen samlades kombattanterna, det vill säga fullmäktigeledamöterna för att fatta beslut om budgeten för 2011 och planen för 2012–2013. Att samla fullmäktige till möte i mellandagarna hör inte till vanligheterna, men debatten var frejdig även om resultatet blev som förväntat: 23 ledamöter röstade för kommunstyrelsens förslag, 12 röstade emot.

Moderaten Sten-Ira Olofsson var flitig i talarstolen.

– Om man har ett privat företag och har något som helst ansvar kan man inte låta budgeten innehålla underskott. Har man det dessutom tre år i rad får man nog slå igen butiken. En miljon i överskott är ingenting, sade han och kommenterade att utvecklingen framöver verkar otäck.

– Vi behöver mellan 40 och 50 miljoner 2013 och majoriteten nöjer sig med ett underskott, dundrade han och fick medhåll av folk-partisten Yvonne Gmeiner.

Kommunalrådet Britt-Inger Fröberg (S) protesterade.

– Vi har ändå haft tio år med positiva resultat också.

I stort sett var dock ledamöterna överens om vad som behöver göras i Surahammar. Det behövs fler invånare, fler barn som kan gå i skolorna som kommunen satsat mycket pengar på, mer pengar till social verksamhet som äldreomsorg, fler företag. Problemet är hur man ska uppfylla dessa mål.

Majoriteten anklagade Alliansen för att inte komma med några konstruktiva förslag men fick till svar att det är majoriteten som styr och har ansvaret.

Erkki Visti (C) talade för inflyttning till Ramnäs och Virsbo medan andra leda-möter hoppades på det nya bostadsområdet som planeras vid Långsjön.

Marianne Lundström (C) talade för nätverk mellan företagare i olika kommuner för att locka företag och arbetskraft till kommunen.

Britt-Inger Fröberg (S) försökte gjuta olja på vågorna genom att säga att kommunen ändå är på rätt väg, att konjunkturen är god och att arbetslösheten i kommunen sjunker. Hon inbjöd till gemensamma överläggningar om hur de kommunala verksamheterna ska utformas för att inkonmster ska täcka utgifter.

Anders Rydell (S) var emellertid kritisk och tyckte att Alliansen kunde besparat kommunen kostnaderna för ett extra fullmäktigesammanträde.

Därefter for anklagelserna genom fullmäktigesalen igen. Leif Carlberg (S) anklagade Sten-Ira Olofsson för att svartmåla kommunen.

– Oförskämt, utbrast han och fick svar på tal av Jonas Westholm (FP) som tyckte att det var berättigad kritik som nu kallades svartmålning.

Mötet avslutades med votering med fördel för de röd-gröna.

Annons