Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Suras och Ramnäs församlingar blir en?

Svenska kyrkan tappar medlemmar och ekonomin blir kärvare. Därför har Sura och Ramnäs församlingar inlett diskussioner om att slå ihop verksamheterna eller samverka på olika sätt.

Annons

Anders Tollin, ordförande i Sura kyrkoråd, bekräftar att diskussioner pågår, även om inga beslut har tagits.

– Det har kommit en ny lagstiftning som innebär att det bara ska vara en huvudman för begravningsverksamheten i varje kommun. Det är huvudanledningen till våra funderingar. På sikt handlar det förstås också om ekonomi. Kyrkan tappar medlemmar hela tiden och det gör förstås att inkomsterna minskar. Då måste vi se över verksamheten och se om något går att samordna.

– Våra fastigheter kostar i uppvärmning och underhåll. Vi vinner också personalmässigt på samordning, tillägger Eva Rimm, kyrkoherde i Sura församling.

För fyra år sedan slogs Kolbäcks-Säbys och Hallstahammars-Bergs församlingar samman till en. Kyrkoherde Asta Matikainen Leckling har bara positiva erfarenheter av sammanslagningen.

– Dels har vi förbättrat för personalen, genom att ta bort ensamarbetet i Kolbäck. Dels har två pastorat blivit ett, vilket underlättar mycket när det gäller administrationen.

Två tjänster har försvunnit i och med sammanslagningen, nämligen en präst och en kanslichef.

– På det sättet har vi förstås gjort besparingar, säger Asta Matikainen Leckling.

Hallsta och Kolbäck församlingar har behållit de båda kyrkoråden, men har numera bara en kyrkonämnd.

Annons