Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjära och koppar för en miljon

I sommar kommer S:t Lars Kyrka i Hallstahammar att få ett nytt koppartak.

Annons

– Plåttaket som vi har kommer att börja läcka när som helst och därför har vi bestämt oss för att byta ut det mot ett koppartak som håller betydligt längre, säger kyrkoherde Asta Matikainen Lecklin.

Kyrkan har satt av omkring 1,2 miljoner under 2010 för att ordna till taket och klockstapeln på S:t Lars och Säby. Den större delen av de pengarna, närmare 1 miljon, går till koppartaket. Övriga tak ska tjäras.

– Anbudstiden för alla de här arbetetna har precis gått ut och vi räknar med att komma i gång i juni, säger Asta Matikainen Lecklin.

Några statliga pengar blir det knappast till renoveringarna.

– S:t Lars är alldeles för ny för att vi ska få sånt, säger Asta Matikainen Lecklin.

I och med de här takrenoveringarna kommer samtliga kyrkor i Hallstahammar och Kolbäck vara i gott skick.

– Vi behöver ordna till halva plåttaket på Svedvi kyrka som är väldigt flagnat. Det finns inlagt i nästa års budget, berättar Asta Matikainen Lecklin.

– Det är skönt att vi nu fått ordning på våra kyrkor, speciellt som vi de kommande fyra–fem åren kommer att hamna i en ekonomisk svacka där det kommer krävas hårda prioriteringar.

Ett annat projekt som är på gång är att samtliga kyrkors värmeanläggningar ska få klimatstyrning.

– Vi har det redan i Kolbäck och Svedvi, med mycket gott resultat, och vi vill därför införa det i de andra kyrkorna också, säger Asta Matikainen Lecklin.

Mer läsning

Annons