Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolv nya demensplatser på gång

Det nya demensboendet i Källbogården
i Surahammar står klart om ungefär ett halvår.

Annons

Tolv nya platser ställs

i ordning i folktandvårdens gamla lokaler.

Kommunen kommer att öka antalet årsanställda med knappt 19 tjänster nästa år och merparten av dem anställs i det nya demensboendet på Källbogården.

– Ungefär 14 tjänster hamnar där, säger Kurt Haraldsson, chef för vård, skola och omsorg i kommunen.

Blir det bemanning dygnet runt?– Ja. Man jobbar visserligen ensam på natten på avdelningen men det finns ytterligare personal i tjänst på andra håll i huset.

Av de tolv platserna är sex rena enkelrum. De övriga sex rummen sitter ihop två och två med en dörr mellan, om det kommer in par som båda behöver plats på boendet.

Just nu är åtta av platserna bokade men Kurt Haraldsson tror att behovet kommer att bli större inom kort. Fem av de som har fått plats bor tillfälligt på Österängen och de övriga tre har fått beslut men ingen plats än.

– Det är på gränsen att vi klarar av att ge dem plats inom tre månader, som vi måste.

Men kommunen har möjlighet att tillfälligt placera dem på ett korttidsboende på Källbogården tills dess att ombyggnationen är klar.

Kommer den nya avdelningen att låsas?

– Nej, men själva ytterdörren till Källbogården är låst under natten. Sedan är det en avvägning mellan frihet och säkerhet om det ska finnas kodlås även in till avdelningarna. Där har Socialstyrelsen tolkat om lagen nyligen och sagt att för att ett kodlås ska få finnas måste det finnas ett uttalat samtycke, säger Kurt Haraldsson.

Annons