Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tur att Adam hade sparat kvittot

Trots att Adam Karch varit på besök och fått löfte om en remiss, skrevs den aldrig. När han undrade varför nekade läkaren till att han varit på besök.

Annons
Räddningen. Kvittot som bevisar att Adam Karch var på läkarbesöket som läkaren inte minns att han varit på.

Den före detta politikern Adam Karch hade en längre tid haft smärtor i magen när han för ett år sedan gick till sin läkare på vårdcentralen i Hallstahammar.

– Jag är ju tidigare opererad för tjocktarmscancer och då sa läkarna att det kunde komma tillbaka, så jag var lite orolig att det kunde vara det, berättar han.

Läkaren lovade att han skulle få en remiss till sjukhuset i Köping för en undersökning av tjocktarmen.

Men månaderna gick och det kom aldrig någon kallelse. Då ringde Adam Karch själv upp sjukhuset i Köping och fick beskedet att det inte fanns någon remiss.

När han sedan hörde av sig till vårdcentralen fick han chockbeskedet att han inte hade varit på något besök, det fanns ingen notering om att det i hans journal. Det fanns inte heller någon notering i tidsbokningssytemet att han skulle kommit till besöket.

– Först blev jag väldigt paff, men av någon anledning hade jag tagit med mig kvittot och kunde visa att jag faktiskt varit på besöket, berättar Adam Karch.

Han anmälde i augusti händelsen till Inspektionen för vård och omsorg och bifogade sitt kvitto på betalningen för besöket.

I sitt yttrande till IVO säger den ansvarige läkaren att han inte har något minne av besöket eller gjort några noteringar.

Verksamhetschefen Yvonne Blücher säger i sitt svar till IVO att hon inte förstår vad som har hänt. Men menar att en pressad situation för läkaren kan vara orsaken till det som har hänt.

Efter att man har uppmärksammats på händelsen beslutade verksamhetschefen att ändra rutinerna vid sjukbesök så receptionisten gör en journalanteckning på alla patienter som uteblir från sina besök.

IVO säger i sitt beslut att vårdcentralen brustit i sina rutiner. Förseningen som uppstått med att klarlägga patientens besvär är en patientsäkerhetsrisk.

Men IVO är också nöjd med de nya rutiner som införts efter händelsen och avslutar ärendet.

– Det här ska bara inte få hända. Alla törs ju inte som jag göra en anmälan. Jag vet ju fortfarande, efter ett år, inte varför jag har ont, säger Adam Karch.

Han har nu fått en ny läkare och undersökningarna av vad som gör att han fortfarande har ont i magen fortsätter.

– Den nya läkaren är helt fantastisk. Hon har sett till att jag fått genomgå alla undersökningar som är möjliga. Jag har fått besked om att det inte är någon cancer i tjocktarmen. Förra veckan var jag iväg på en skiktröntgen som förhoppningsvis ska ge klarhet i vad det är som gör att jag har ont, säger Adam Karch.

Mer läsning

Annons