Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Vattenläckan i Hallstahammar hittad – hör kommunens krisplan: "Tankar kommer köras ut"

På måndagskvällen hittades den stora vattenläckan i Hallstahammar. Reparationen av läckan kan dock inte börja förrän i natt.

Annons

Det var vid vattenverket i Näs som läckan till sist hittades sent på måndagen. Då hade Hallstahammars kommun också satt ut en dricksvattentank på Linnéatorget där man kan hämta dricksvatten.

Det är oklart hur många som har drabbats av läckan hittills. Vissa har skrivit på kommunens Facebook-sida att de är helt utan vatten, medan andra har dåligt tryck i kranarna.

Arbetet med att gräva fram läckan kommer att pågå under tisdagen, men den kan inte repareras förrän i natt.

– Vi måste stänga av ledningen helt när vi gör det och då är det bäst på natten, säger Jim Larsson, arbetsledare på kommunen.

Han vet inte vad som har orsakat läckan, men tror att ledningen helt enkelt har gått av. Det kan bero på små förskjutningar i marken när det är torrt och sedan regnar.

Under tiden som ledningen är avstängd kan runt 4 500 personer drabbas i områdena Kolbäck, Mölntorp, Strömsholm, Herrskogen, Borgåsund, Olvsta och Eriksberg.

Många liter dricksvatten har läckt ut vid vattenverket i Näs.

På tisdagseftermiddagen kom ny information från kommunen:

• Kommunens verksamheter som äldreboende, skola och förskola i de områden som berörs kan fortfarande bedriva sin verksamhet.

• Det vatten som kommer ur kranen är inte farligt och behöver inte kokas.

• En vattentank med dricksvatten kommer att ställas ut under tisdagseftermiddagen i Vänsta där trycket på vissa platser helt har försvunnit. Tanken ställs på den gamla hållplatsen på Rösvägen mellan korsningarna till Vikingagatan och Vänstavägen.

Mer läsning