Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsatt månhus har landat i Virsbo

En av Genbergs berömda månstugor har hamnat på en ö i Virsbo.

Annons
Månlandning. Numera är en av konstnären Mikael Genbergs berömda stugor placerad på en ö alldeles intill konsthallen i Virsbo. Foto: Privat

Västeråskonstnären Mikael Genberg har gjort sig känd genom att vilja placera en röd stuga med vita knutar på månen.

Som en symbol för det placerades ett litet hus ovanpå en månkulle vid två infarter till Västerås. Men månhusen förstördes så många gånger att han tog bort dem.

Nu har en av stugorna dykt upp igen – på en ö i Virsbo.

Mikael Genberg satte upp månstugorna i Västerås 2007i samband med att astronauten Christer Fuglesang besökte staden. Stugorna stod kvar till 2009 och hade då i omgångar utsatts för både bränder, sprängningar och explosioner.

Vid ett tillfälle frågade ett företag Mikael Genberg om han ville att de skulle bygga brandsäkra stugor. Genberg sa ja. Nyligen ringde de och berättade att stugorna var färdigbyggda.

Eftersom Mikael Genberg har köpt ett fritidshus i Virsbo och just nu medverkar i en konstutställning i konsthallen bestämde han sig för att be företaget köra ut de två stugorna dit.

Ett av husen har nu fått en tillfällig fristad på en liten ö strax nedanför konsthallen.

Vad händer med den andra stugan?

–Jag vet inte än. Alla är välkomna att skicka in förslag, säger han och skrattar.

Mikael Genberg ställer just nu ut i konsthallen tillsammans med Happy Art-gruppen. De bildade en konstnärsgrupp på 1980-talet som nu återförenats. Förutom Mikael Genberg ingår också Christer Elfving, Mikael Richter och Erik Wennerstrand i utställningsgruppen.

–Jag har inte ställt ut konst på flera år och sa först nej, berättar Mikael Genberg.

Men han ångrade sig. Utställningen är en blandning av gammalt och nytt material – både tavlor, målningar, skulpturer och gatuskyltar.

Mer läsning

Annons