Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi vet var du bor...”

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Kennet Hedlund (S) har blivit hotad efter att ha presenterat partiets förslag om att lägga ned högstadiet i Virsbo.

Annons
Åkte bort för att handla. Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Surahammar, Kennet Hedlund, valde i lördags att handla i Ramnäs i stället för i Virsbo där han bor. Efter att han presenterat förslaget om att lägga ned högstadiet i Virsbo har han fått ta emot hot och spydiga kommentar från upprörda föräldrar.Foto: JACKIE MEH

– Du kan ditt pick och pack och dra. Vi vill inte ha sådant pack här!

– Skall vi hjälpa till att packa ner dig i en låda?

– Du borde skämmas att stå här som Virsbobo och snacka skit!

Följande kommentarer fälldes mot barn- och utbildningsnämndens ordförande i Surahammar, Kenneth Hedlund, under de båda föräldramöten som hållits med anledning av att hans parti, Socialdemokraterna, föreslår att man ska lägga ned högstadiet i Virsbo från nästa höst. Nedläggningsförslaget motiveras med det dåliga elevunderlaget.

Ett par dagar innan det första föräldramötet skulle äga rum fick Kennet Hedlund ett anonymt telefonsamtal på kvällen. Personen i andra änden var kortfattad:

– Säg rätt saker på mötet, annars vet vi var du bor.

När VLT ringer upp Kennet Hedlund sitter han i bilen på väg till Ramnäs för att handla.

– Jag brukar handla i Virsbo men i dag (läs i lördags) orkar jag inte. Jag har ingen lust att få höra saker som ”Titta nu kommer den där, fy fan!” eller liknande.

Hedlund har inte polisanmält de verbala hot som han fått ta emot.

– Jag har valt att inte göra det hittills, eftersom jag förstår situationen och att många känner sig frustrerade. Men samtidigt ska man inte behöva stå ut med hur mycket som helst. Min gräns för vad jag tål är snart nådd. Får jag ett hot till kommer jag att gå till polisen. Det har blivit jobbigare och jobbigare de senaste dagarna. Jag bär på en oroskänsla.

Du bor i Virsbo. Känner du dig trygg hemma?

– Ja, jag har grannar som ställer upp och håller mig underrättad om vad som sker.

Kennet Hedlund har sedan 2006 varit aktiv inom politiken i Surahammars kommun. Dessförinnan engagerade han sig i det politiska livet i Stockholm. Där nattvandrade han också tillsammans med andra föräldrar.

– Jag har varit med om att ungdomar har hotat mig, men det är en annan sak. Nu handlar det om vuxna människor. Förstår de inte att jag är en människa med känslor?

Förra veckan gick 70-årige Virsbobon Kjell Wadelius ut i VLT i ett försök att dämpa de upprörda känslorna kring nedläggningsförslaget. Han uppmanade Virsbobona att tänka på kvalitén på undervisningen i första hand och lägga nostalgi och prestige åt sidan.

När han får höra om hoten mot Kennet Hedlund blir han arg:

– Som Virsbobo skäms jag för denna hantering av en engagerad medmänniska. Vi ska nu diskutera en sakfråga – högstadiet – och inte ägna oss åt personförföljelse, säger Kjell Wadelius, som själv har ett förflutet som aktiv socialdemokrat i Västerås.

– Jag har också blivit hotad och trakasserad i samband med skolnedläggelser i Västerås och vet hur det känns att få ett förakt rakt i ögonen. Jag lider med Kennet just nu men vet också att han är tvingad att stå i föraktets centrum till dess att denna fråga nått sin lösning.

Mer läsning

Annons