Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visiterade utan laglig grund

På Borgby behandlingshem har intagna kroppsvisiterats utan att lämna sitt samtycke – något som är emot lagen.

Annons

Borgby behandlingshem i Kolbäck är ett HVB-hem för män med ett 10-tal platser. Efter en anmälan om att grova missförhållanden förekom på Borgby gård begärde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ett yttrande av behandlingshemmet över anklagelserna. IVO fann att behandlingshemmet hade rutiner för urinprov och visitationer, något som saknar stöd i Socialtjänstlagen. Det framkom också att de intagnas möjlighet till telefonkontakt begränsas.

– På ett HVB-hem krävs alltid ett reellt samtycke från den enskilde vid provtagningar och visiteringar och det får inte heller finnas något hot i botten, säger Tor Nilsson, på IVO.

Enligt Tor Nilsson är det dock inte ovanligt att HVB-hem brister på denna punkt.

– Det handlar om okunskap och att man från HVB-hemmets sida inte uppfattat sina regler som ett hot. Den enskilde ska fås att samarbeta genom ett motivations-arbete, säger Tor Nilsson.

IVO kräver att Responsgruppen Mälardalen, som driver Borgby gård, skriftligen inkommer med en redovisning om vilka åtgärder man vidtagit när det gäller begränsningar i den enskildes vardag såsom visitation, drogtester och telefon- kontakter.

VLT har sökt behandlingshemmets föreståndare Tomas Degerlund utan att kunna nå honom.

Mer läsning

Annons