Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallstaskola får kritik efter mobbningsfall

Barn- och elevombudet, som är en del av Skolverket som utreder anmälningar om kränkande behandling, riktar kritik mot en skola i Hallstahammar för att den inte gjort tillräckligt i ett mobbningärende.

Skolan måste nu redovisa vilka åtgärder man vidtagit för att förhindra liknande fall framöver. Mobbningen av eleven började redan vårterminen 2008. Eleven uppges ha mobbats av andra elever, som retat, knuffat och brottat ned eleven.

Föräldrarna uppger att de regelbundet pratat med klassläraren om att deras barn känt sig illa behandlat. Under hösten 2009 informerades också den ovetande rektorn om situationen.

Från skolan menar man att eleven haft svårt att skapa kontakt med andra elever, och därför blev ensam, men inte kränkt. Skolan framhåller att man tagit uppgifterna om mobbning på allvar, men att man haft svårt att agera på grund av att varken eleven eller föräldrarna velat peka ut de elever som mobbar.

Personal har hållit samtal med de två stökigaste eleverna och uppföljningssamtal med eleven har visat att situationen blivit bättre. Skolan poängterar också att eleven är ett känsligt barn och har svårt att säga ifrån.

Barn- och elevombudet förstår att skolan haft svårt att riktigt ta tag i mobbningen eftersom personalen inte fått veta vilka som står bakom den. Men skolan borde ha gjort en ordentlig utredning för att ta reda på vad som hänt och vidta åtgärder.

Förutsättningar för skadeståndskrav finns dock inte, menar barn- och elevombudet. Utredningen har nämligen inte kunnat visa i vilken omfattning eleven blivit mobbad.