Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsosam mat, färska juicer och inredning

När matprofilen Lotta Voltaire återvände till sitt barndoms Västerås tyckte hon att det var något som saknades i stan. Nu ska hon ge västeråsarna ett grönare alternativ.

Annons

Voltaire är ett känt namn i Matsverige. Systrarna Lotta och Renée driver sedan många år kafé, butik och restaurang i Stockholm. De har även släppt både kokböcker och matprodukter.

Lotta Voltaire har sedan en tid också restaurang och butik Voltaire i Pub-varuhuset i Stockholm och funderade på att etablera konceptet även utanför huvudstaden. Eftersom hon vill kunna vara på plats och arbeta i verksamheten var Västerås ett bra och nära alternativ.

– Jag var här och spatserade runt mycket innan jag bestämde mig. Min första reaktion var: ”Herregud, det är så mycket restauranger så man smäller av!”, men jag märkte också att det är massor med folk som går ut och äter i den här stan. Men sedan undrade jag: Var är det gröna Västerås?

Sedan dess har det varit mycket jobb, Lotta Voltaire och hennes kompanjoner har slagit ihop tre lokaler på hörnet av Igorhuset till en, inrett, rekryterat nästan 30 medarbetare, planerat menyer och mycket mer för att i dag kunna slå upp portarna för Voltaire, restaurang, kafé och inredningsbutik.

När VLT får en förhandstitt i lokalen håller Lotta Voltaire och några medarbetare på med det sista inför premiäröppningen.

– Det är så stort! Om det hänger någon elkabel från taket eller står kvar en målarburk när vi öppnar spelar ingen roll, det viktigaste är maten, menar Voltaire.

Hjärtat i verksamheten är köket. Frukost, lunch, middag, fika och juicer kommer att erbjudas.

Modernt, grönt och hälsosamt. På menyn finns till exempel rödbetsbiffar med kapris och dijon, hummus på cashewnötter, raw food-sallad, ekologisk kyckling, dinkelpizza och juicedrink på avokado, persilja och äpple.

Inget kött.

Varför tror du att det här kommer funka i Västerås?

– Vi kommer att få det att funka, ler Voltaire stort.

– Jag är medveten om att ”vegetariskt” kan skrämma publik men vi kommer att visa att vegetarisk mat inte innebär tallkottar i öronen och att man dricker potatisavkok. Vi serverar riktigt god och bra mat.

Lotta Voltaire tror på Västerås, och hon känner sig hemma här. När hon var 11 år flyttade hon och familjen till Viksäng eftersom hennes pappa fick jobb i stan.

– Jag hade väldigt roligt de där åren, dansade i Folkets park och tränade friidrott. Det är så kul att vara tillbaka nu!

Mer om Lotta Voltaire

Namn: Ann-Charlotte ”Lotta” Voltaire.

Ålder: 53 år.

Bor: Saltsjöbaden, Stockholm.

Familj: Sex barn, fem döttrar och en son.

Aktuell: Öppnar restaurang och inredningsbutik i Västerås i dag, torsdag.