Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsosamma alternativ till sommarens efterrätter

Socker, mjölk och grädde byts ut mot färska bär, rismjölk och cashewnötter. Enligt dessert kocken Karolina Norman kan glass bli ”rena medicinen.”

Karolina Norman är västeråsaren som lagar desserter utan att använda vare sig socker, mjölkprodukter eller ugn.

– Gör man det på raw- viset får man i sig fibrer ,rätt fetter och slipper både gluten och laktos som så många är allergiska mot, säger hon.

– Det finns mycket gifter i det vi stoppar i oss och det är jätteviktigt att vi börjar äta mer raw. Många får cancer och andra sjukdomar av just den mat man väljer och behöver börja inse vilka hälsorisker bland annat socker och mjöl här. Det går inte att stoppa huvudet i sanden längre. Det är värt att ta sig lite extra tid och laga hemma i stället för att köpa färdigt.

Enligt Karolina är det både snabbare och enklare att göra raw-desserter än de

traditionella.

– Man stoppar ju bara in allt i en mixer. Till exempel gjorde jag en paj här om dagen. I stället för att hålla på och stöka med ugn och andra grejer hällde jag bara dadlar och nötter i en matberedare, blandade om, tryckte i det i en form så att det blev som ett pajskal. Sedan stoppade jag i fyllningen av jordgubbar, kokosolja och honung i skalet. Jag lade in det i kylen, lät det stå en timme och så var det klart. Superenkelt.

I dag har hon lagat en blåbärsglass. Hon mixar cashewnötter med honung och lite rismjölk och tillsätter sedan kokosolja, blåbär, bananer och lime.

– Limen lyfter blåbären väldigt bra. Sedan har jag haft i lite Stevia också, det är ett naturligt sötningsmedel helt utan kalorier och socker, säger hon.

Hennes främsta tips för att enkelt kunna göra hälsosammare efterätter är använda så kallade ”superfruits” som gojibär och chiafrön. Hon berättar att chiafrön är fulla av protein, fiber, vitaminer och mineraler. De sväller i vätska och det bildas som en gel runt fröet. Lägger man det i blöt blir det en pudding som inte smakar något i sig. På så vis kan man smaksätta med vad man vill. Själv brukar hon använda kakao, bär, vanilj eller bananer.

Ett annat tips är att alltid se till att det finns en fiberkälla när du äter något sött.

– Om du gör en efterrätt med mycket socker, till exempel honung, ska du komplettera det med något som innehåller fibrer. Jag brukar använda bär eller nötter. Fibrerna gör att du inte får samma blodsockerfall.

Enligt Karolina kan man faktiskt frossa i efterrätter så mycket man orkar, bara man byter ut ingredienserna till raw- varianter.

– Du kan äta precis hur mycket du vill utan att vara rädd för att lägga på dig. Raw-desserter är inte bara ett nyttigare alternativ, det är faktiskt som rena medicinen.

Karolina Norman

Yrke: Rawdessert-kock

Ålder: 34 år.

Bor: Centrum.

Familj: Sambon Jakob och hunden Sába.

Fritidsitnressen: Läsa psykologiböcker, naturen och odling.

Receptet steg för steg

Karolinas blåbärsglass

Ingredienser:

2 dl osaltade cashewnötter.

2 dl frysta blåbär

2 dl frysta bananer

1 dl rismjölk.

0,75 dl honung

2 msk virgin kokosolja

10 droppar flytande Stevia (valfritt)

1 liten nypa himalayasalt

1 krm äkta vaniljpulver

2 tsk limejuice

Så gör du: Frys bananerna. Blötlägg cashewnötterna i exakt tre timmar (för kort blötläggning ger inte en smooth glass och för lång blötläggning gör nötterna översvällda). Häll i de blötlagda cashewnötterna, mjölken och honungen i en mixer. Mixa en minut. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa tills det är helt slätt. Smaka av om det behövs mer sötma eller syra. Häll upp i en burk med låga kanter så att glassmeten får flyta ut. Ju snabbare glassen fryser, desto krämigare blir den.