Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halt häst fall för hovrätt

En tvist om en halt häst har lett till att både tingsrätten och hovrätten anser att hästens köpare ska få ersättning av säljaren.

I september år 2007 köpte en kvinna från Stockholmstrakten en häst av en kvinna i Västerås. Hästen skulle användas för hoppning och tävling, köpeskillingen var 175000 kronor.

År 2008 upptäcktes det att hästen, en vallack född 2001, led av hovbroskförbening i ett ben. Det är en sjukdom som innebär att hästen är obrukbar för hoppning, ridning och tävling.

Köparen, kvinnan från Stockholmstrakten, krävde hävning av avtalet och skadestånd för att hon köpt en häst som inte kunnat användas. Säljaren nekade och menade att köparen brustit i undersökningsplikten och att hästen då den såldes var fri från sjukdomar och kroniska problem.

En mängd veterinärintyg har åberopats, bland annat undersöktes hästen av veterinär i närvaro av båda parter vid köpet utan att hovbroskförbeningen upptäckts, man konstaterade bara en lätt hälta.

Någon friskrivningsklausul – som hade friskrivit säljaren från ansvar – fanns inte.

Både tingsrätten och hovrätten anser att säljaren ska ersätta köparen med kostnader för hästen och skadestånd, sammanlagt nästan 300 000 kronor. Till det kommer rättegångskostnader – som vid alla tvistemål i domstolar – det vill säga att förlorande part ersätter motpartens rättegångskostnad.Det innebär ytterligare 200 000 kronor i kostnad för säljaren.

Domen kan överklagas till Högsta domstolen.