Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hammarskjöldsamlingen blir världsminne: "Viktigt för att vi ska kunna lära av historien"

Dag Hammarskjöldsamlingen på Kungliga biblioteket – sammanlagt cirka 45 hyllmeter – har upptagits i Unescos förteckning över viktiga dokument som ett världsminne.

Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare från 10 april 1953 till 18 september 1961 då han omkom i en flygkrasch under ett fredsuppdrag i Kongo. Hans arkiv donerades till Kungliga biblioteket efter hans död. Det var också biblioteket som nu gjorde nomineringen till Unesco.

Enligt Mats Djurberg, generalsekreterare på Svenska Unescorådet, speglar arkivet en viktig del av FN:s historia. Han anser att sådana dokument är avgörande för att vi ska kunna förstå världen, minnas historien och lära av den.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) välkomnar beskedet:"Dag Hammarskjölds arkiv är en del av vår historia. Att möjliggöra att fler får del av det som varit, är att bygga för framtiden" säger hon i ett pressmeddelande.

Kungliga Biblioteket digitaliserar nu FN-delen av samlingen, tillsammans med Fredsarkivet, som hör till Folke Bernadotteakademin.Sammanlagt finns drygt 340 dokument och samlingar i Unescos register.