Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han bemästrar afasin med nyfikenhet och livstörst

För tolv år sedan satte sig ABB-ingenjören Sven-Olov Södblom i bilen för att åka de fem kilometrarna till Rocklunda. Han kom inte långt. Färden slutade med stor hjärnblödning halvvägs ner i ett dike på Grytavägen.

Sven-Olov Södblom är en sympatisk man med ett smittande, bullrande skratt som titt som tätt bryter fram. Talet är det lite svårare med. Som tur är finns hustrun Lainy och assistenten sedan åtta år, Annica Bjarnefeldt, vid hans sida för att tolka åt VLT.

– Han var den bästa samtalspartner jag har haft, säger Lainy.

Det är trots allt svårt att tro att den man som sitter framför mig vid köksbordet i villan på Gryta är samma person som 2003 utan förvarning fick en hjärnblödning, med afasi och halvsidesförlamning som resultat.

Sven-Olov är nämligen allt annat än en bruten man. Via Lainy berättar han hur det gick till den där dagen för tolv år sedan.

Sven-Olov hade kommit hem från jobbet som kvalitetsansvarig för kretskort på ABB och klagat på huvudvärk. Vanligtvis var han en friskus, inte typen som blev sjuk. Varje dag cyklade han mellan hemmet och jobbet på Finnslätten.

Men han slängde i sig värktabletter, skulle iväg ändå. Paret satte sig i bilen och Sven-Olov styrde ut på Grytavägen. Där, halvvägs ner i ett dike, tog det tvärstopp.

– Vi stod jätteilla till, berättar Lainy som omedelbart rusade runt till förarsidan för att uppmana Sven-Olov att byta plats med henne.

– ”Fann inte”, ”fann inte”, sa han då, berättar Lainy.

Det han försökte säga var ”kan inte”.

Där och då hade Sven-Olov fått en stor hjärnblödning i vänster  hjärnhalva, den halva där talcenter sitter. Han blev också halvsidesförlamad. Efter en kort vistelse på Akademiska sjukhuset i Uppsala följde sju långa månader av behandling på Västerås lasarett. En period som tärde hårt på familjen Södblom.

– Vi gick in i en bubbla för att överleva, säger Lainy.

Och overkligt är det onekligen att konstatera att Sven-Olov i dag är mer aktiv än de flesta. Han förflyttar sig själv i hemmet, umgås i föreningslivet, sjunger i kören Sångfåglarna, surfar på nätet, styrketränar på Bellevue och läser och skriver. Ständigt vill han ut och göra saker, träffa folk. När det var kulturnatt ville Lainy helst kura ihop sig med en kopp te i soffan, men Sven-Olov hade andra planer. ”Ut!” sa han bara, och så fick det bli.

Sedan en tid är han också ansiktet utåt för det assistansföretag som hjälper honom i vardagen. För sin förmåga att förmedla saker, trots sin grava afasi, inspirerar han andra.

Trots att det ofta är väldigt tufft för anhöriga som Lainy, som tvingas dra ett orimligt stort lass i hushållet, är hon lycklig över att få bo tillsammans med honom.

– Sven-Olov har behållit sin personlighet, säger hon.

Sven-Olov Södblom

Ålder: 67 år

Yrke: Pensionär. Arbetade fram till hjärnblödningen som ingenjör på ABB och Flextronics.

Bakgrund: Uppvuxen i Valparbo utanför Tierp.

Familj: Hustrun Laini, två vuxna döttrar med familjer.

Bor: I villa på Pingstliljevägen på Önsta Gryta.

Intressen: Träna och sjunga, umgås med människor, röra på sig och komma ut. Även surfplattan har blivit en fritidssysselsättning som tar upp en stor del av tiden. Sven-Olov är aktiv på internet och sociala medier.