Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han får höra många berättelser

 
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

Mats är volontär för Röda Korset.

En som arbetat som volontär för Röda Korset i drygt ett år är Mats Nydahl som är pensionär sedan ett par år tillbaka tycker att det är ett berikande jobb.

-Jag läste ett reportage om flyktingguider i VLT. Då tänkte jag att jag är ju pensionär och tog kontakt med Röda Korset och snackade med dem som är ansvariga där, säger Mats Nydahl.

På Röda Korset var de tacksamma för att någon ville hjälpa till.

Har det varit givande?

-Ja, det har varit otroligt givande. Man träffar en väldig massa människor som ofta är väldigt öppna och berättar om vad de har varit med om, säger Mats Nydahl.

Han har också samtalsgrupper ibland för att de ska lära sig svenska bättre och fortare innan de får börja på SFI. SFI för man inte börja på förrän man fått uppehållstillstånd.

-När de är nya här hur ska de då lära sig svenska och då kommer de kanske till Röda Korset, säger Mats.

Även Bäckbykyrkan har volontärer som lär ut svenska till flyktingar sen finns det samtalsgrupper på biblioteket också.

-I går hade jag en grupp med en kvinna från Syrien, en från Eritrea, en från Somalia, en kille från Sierra Lione och två stycken från Thailand. Några kunde några ord på svenska och några kunde inga alls och några kunde lite engelska. Så pratar man och det är en fantastisk upplevelse att sitta i samma rum som de här människorna, säger Mats Nydahl, Mats Nydahl, journalist och pensionerad nyhetschef på VLT.

På Röda Korset kan man också bli en så kallad flyktingguide. Då paras man ihop med nyanlända som vill ha någon att prata med eller kanske få hjälpa med att tyda och fylla i olika papper.