Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han fick rätt efter strid om p-böter

När Alexander D’Thor-nerian betalade parkeringsavgift bakom järnvägsstationen var det otydligt skyltat. Han betalade i ”fel” automat och blev bötfälld av Västerås kommun. Men nu har han fått rätt i tingsrätten.

Annons

SJ har ett markområde bakom järnvägsstationen i anslutning till Västmanlands domstolar. Området är en parkering där teknik- och idrottsförvaltningen vid Västerås kommun har som uppdrag att kontrollera att bilister löst parkeringsbiljetter i en automat. Om man inte har biljett får man böta.

Bevakningstjänst har en angränsande parkering med en särskild parkeringsautomat.

Alexander D’Thornerian parkerade i februari i fjol på SJ:s parkering. Men han löste biljett i Bevakningstjänsts parkeringsautomat. När personal från teknik- och idrottsförvaltningen kontrollerade hans bil fick han därför parkeringsböter.

–Jag tycker att det var bedrägligt skyltat. Kommunen hade bara en trasig orange skylt på platsen och där kunde jag inte läsa vad det stod. Skyltningen var missvisande och det gjorde att jag betalade i fel automat, säger Alexander D’Thor-nerian.

– Jag tror att fler än jag har drabbats av parkeringsböter av Västerås kommun på den aktuella parkeringen. Men många orkar inte ta en strid för att få rätt när det bara gäller 300 kronor, utan betalar i stället.

Kommunen menade i rätten att skyltningen på parkeringsplatsen varit tillräckligt tydlig.

Alexander D´Thornerian förde sin egen talan i rätten och kunde genom fotografier visa att en skylt med uppgift om Bevakningstjänsts parkering var vänd åt fel håll och därför pekade mot kommunens parkering. Västerås kommun framförde då att den inte kan ansvara för de skyltar som andra fastighetsägare har satt upp. Men i domen tycker tingsrätten att om någon annan har satt upp en skylt ska det inte belasta den som parkerar.

Enligt domen kan man bara ta ut en kontrollavgift om den som parkerar blivit upplyst om vad som gäller och att det har gjorts på ett begripligt sätt. Skyltningen ska vara så tydlig att det inte kan uppstå missförstånd. Därför ska Alexander D’Thor-nerian inte behöva betala någon avgift.

– Tingsrätten skriver att Västerås kommun efter böt-fällningen av mig har börjat satt upp orangefärgade skyltar om att betalning ska ske i deras biljettautomat. Men det fanns redan en oläslig halv skylt när jag parkerade. Jag har åkt förbi parkeringen efteråt och det är inte alltid det finns skyltar.

Kommunen ska ersätta honom för rättegångskostnader med 652 kronor och får även betala sina egna kostnader på 450 kronor.

–Vi ska inte överklaga domen. Men vi ska göra en översyn av parkeringarna i området. Vi anser fort-farande att man som bilist ska läsa ordentligt på skyltarna och på parkeringsautomater när man ska parkera. Idag kostar det 400 kronor att parkera fel på platsen, säger handläggare Christina Bylander vid kommunens trafikenhet.