Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har mött sovjetiska veteraner i Tadzjikistan och undersökt hur smarta telefoner förändrar livet för flyktingar – Markus Balázs Göransson är ny krönikör på ledarredaktionen

Annons

Hej Markus Balázs Göransson! Du är ny krönikör på ledarredaktionen, men uppmärksamma läsare känner igen att du faktiskt inte är helt ny i VLT. Du jobbade som ungdomsreporter på tidningen för tjugo år sedan. Hur känns det att vara tillbaka?

Det känns jättekul. Min tid på VLT var en väldigt lärorik och väldigt spännande tid för mig. VLT är en tidning som jag har läst hela livet och att få skriva i den känns väldigt hedrande.

Sedan läsarna såg dig sist har du, bland mycket annat blivit biträdande lektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan. Fokus är på rysk och sovjetisk krigsföring. Vad undersöker du just nu?

Sedan årsskiftet leder jag Försvarshögskolans Rysslandsprojekt och just nu i år tittar vi på diskussioner i ryska militära tidskrifter. Vi vill undersöka hur ryska experter föreställer sig att krig kommer att föras i framtiden.

Vid sidan av det så bedriver jag forskning om Sovjetunionens krig i Afghanistan och soldaterna som deltog i kriget. Det är det område som jag brinner mest för. Jag är intresserad av hur de relaterade till varandra. För det var soldater som kom från hela Sovjetunionen, från Baltikum till Sibirien, som under två år stred sida vid sida i Afghanistan. Det skapade väldigt starka band som finns kvar än i dag.

Fram till förra året deltog du i ett forskningsprojekt som undersökte hur syriska flyktingar i Libanon och Sverige använde sina mobiler. Har vi i Sverige fullt ut förstått de smarta telefonernas roll?

Nej, jag tror inte det. Smarta telefoner har förändrat vad det innebär att vara flykting i en globaliserad värld. Man kan ju i dag hålla daglig, till och med timvis kontakt med familj och vänner i andra länder eller andra städer. Och det har lett till att människor som är fysiskt frånvarande ändå kan vara digitalt närvarande.

Sen är det ju så att personer som har flytt till Sverige ofta har nära och kära som har flytt till andra länder. Vi måste börja se de här människorna som delar av stora globala sammanhang, vilket skapar stora möjligheter både för dem och för oss.

Du är uppvuxen med en svensk pappa och en ungersk mamma och har bott en stor del av ditt liv utomlands, hur är det att komma hem till Västerås efter lång tid som utlandssvensk?

När jag var i tonåren hade jag väldigt bråttom att komma iväg. Men nu när jag är vuxen och har stadgat mig tycker jag att det är en väldigt trivsam och naturskön stad. Och den har ett fantastiskt bibliotek. Samtidigt ska jag väl säga att komma in på den svenska arbetsmarknaden var svårt på många sätt och jag tror att det är något som många andra som kommer utifrån upplever, att dörrarna är lite stängda. Då är jag ändå uppvuxen i Sverige.

Du har läst vid Oxford och för några år sedan blev din doktorsavhandling utsedd till den näst bästa avhandlingen i Storbritannien inom internationella relationer, vad handlade den om?

Den handlade om tadzjikiska rekryter som tjänstgjorde i den sovjetiska armén under kriget i Afghanistan. Det finns etniska tadzjiker även i Afghanistan och jag ville se hur soldaterna hanterade att delta i ett krig som drabbade även personer som de hade mycket gemensamt med, språkligt, religiöst, kulturellt, historiskt.

Avslutningsvis, vad ser du särskilt fram emot att skriva om?

Jag ser mycket fram emot att skriva om Ryssland. Det är ett viktigt land som många har åsikter om i Sverige men som få vet så mycket om. Man pratar ju gärna om den ryska regimen, men mindre om det ryska samhället.

Kort om Markus Balázs Göransson

Ålder: 34

Förr: Historiestudent som ville förändra världen

Nu: Forskare och lärare vid Försvarshögskolan

Går igång på: Att lära mig om andra människors liv

Anmäl text- och faktafel

Annons