Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han kämpar för att kvinnor ska få köra bil

I Saudiarabien är det förbjudet för kvinnor att ta körkort. Det vill Hallstabon Jackie Meh ändra på. Helst vill han nå ännu längre.

Annons
Jackie Meh låter trycka upp t-shirts till stöd för saudiska kvinnor som i dag inte tillåts ta körkort, och därmed inte heller kan köra bil utan att bryta mot lagen.

Till vardags är Jackie Meh journalist på VLT:s Hallstaredaktion. På fritiden engagerar han sig för att saudiska kvinnor ska få ta körkort.

– Jag hörde på radio för tre år sedan om en kvinna som kört bil, blivit arresterad och riskerade spöstraff. Då blev jag förbannad.

Han satte sig in i frågan och fick kontakt med saudiska kvinnor som trotsar förbudet. Första tanken var att intervjua dem och på så sätt bidra till att frågan uppmärksammas. Men det var för svårt att ta sig in i landet.

– Då fick jag idén att visa min åsikt genom att trycka tröjor och sälja på min blogg.

Han har kontaktat kända svenskar och bett dem att stödja kampen. Tina Thörner, kartläsare inom rally, och S-riksdagsledamoten Olle Thorell från Surahammar är några som burit tröjan.

Saudiarabien har ett förmyndarsystem där män kontrollerar kvinnor. Kvinnor måste exempelvis ha sin manliga förmyndares tillstånd för att studera, söka arbete, resa, genomföra vissa operationer med mera.

– Bilkörning är en symbolfråga. Om kvinnor får köra bil blir det svårt för makthavarna att hålla tillbaka andra rättigheter.

Läs mer på bloggen: iamnotgonnasitinsilence.se

Annons