Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han ska tävla på klassiska Le Mans

Äventyret väntar om hörnet. För nog är det ett äventyr för Västerås svenska mästare i Pro Superbike unge Filip Backlund att få tävla på den mest klassiska av alla motorbanor. Legendomspunna Le Mans utanför staden med samma namn i nordvästra Frankrike.

Storyn blir ju inte sämre av att det handlar om den mest omtalade av alla tävlingar, 24-timmars.

– En stor upplevelse i alla fall, säger Filip Backlund.

Nyligen hemkommen efter ha testat banan. Filip Backlund åkte snabbast av samtliga som testade. Sannerligen inte blyg av sig.

– Jag gasade på för fullt och jag kommer att ge järnet även i tävlingen.

17–18 april är det dags.

– Vi siktar på att vinna. I varje fall har jag den inställningen, förklarar Backlund.

I det italienska Suzukiteamet som bjudit in har han slovaken Janes Prosenik och spanjoren Jorde som teamkompisar.

– De åker inte lika fort som jag gör. Men vi får väl se när allvaret sätter in. Jag vet att det finns fabriksteam som kommer med tre mycket etablerade förare som alla kör lika fort.

Det är just det som är hemligheten med 24-timmars.Allt handlar om tre förare som kör samma motorcykel En timmes tävlande, vila två timmar. I ett kör under ett dygn. Natt och dag. Cykeln får aldrig stanna av. Då blir det genast avdrag.

– Andra timmen under vilan blir det nog inte särskilt bevänt med. Då måste man vara beredd på inhopp i god tid. Har jag fått höra, påpekar Filip Backlund.

Han är som bekant debutant i de här sammanhangen. Nattåken kan vara jobbigast.

– Då gäller det att köra på känsla. Hålla konstant fart och inte tappa tempo.

Start klockan 15 lördagen den 17 april. Mål klockan 15 söndagen den 18 april.

På tisdag flyger Filip till Le Mans för att testa. Både natt och dag. Förarna får på sig en timme på natten, två på dagen.

Detta är VM i endurance. Om det blir en fortsättning för Backlund är inte klart. Allt hänger på det ekonomiska. Han har även ett stort program i Norden att tänka på.

Nu handlar det i alla fall om det stora äventyret på en knarr. Omkring 600 000 personer beräknas besöka Le Mans under tre dagar. Kan betyda att omkring 400 000 kommer att beskåda Backlund co under dagarna två.

En otrolig siffra.

– Häftigt, tycker västeråsgrabben som klappar på den riktigt stora mc-porten. Stort tacksam att ha fått den här chansen.

Han är lugnet själv. Som vanligt.