Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige vidare i VM

Han har varit skadad, petad och frustrerad. I ödesmatchen mot Polen fick Kim Andersson chansen. Då ledde Kielstjärnan Sverige till seger i ödesmatchen mot Polen – och två livsviktiga poäng till mellanrundan.
– En jäkla lättnad, säger han till TV4.

Annons

Svensk landslagshandboll har upplevt många minnesvärda kvällar, de allra flesta ligger långt tillbaka i tiden.

Men torsdagen den 20 januari skrevs ny historia.

Efter en rysare och bragdinsats inför ett fullsatt Scandinavium (11 606) besegrades Polen, 24–21, vilket innebär att Sverige tar med sig två poäng till mellangruppspelet och den första matchen mot Serbien i Malmö på lördag.

För övriga lag ser det ut så här: Danmark 4 poäng, Argentina 2, Polen 2, Kroatien 1 och Serbien 1.

– En jäkla lättnad att vi får med oss två poäng efter missräkningen mot Argentina. Nu är det öppet igen, säger Kim Andersson till TV4 direkt efter matchen.

Sverige gjorde två ändringar i startsexan jämfört med tidigare matcher i turneringen:

+Robert Arrhenius kom in på linjen och bidrog med viktiga mål.

+Kim Andersson – som strax före VM gjorde comeback efter en svår knäskada – började i stället för Oscar Carlén på nio meter.

Och snacka om att 28-åringen var spelsugen. Han gick på egna genombrott, hittade framspelningar, slet i försvaret och sprudlade av känslor.

Kort sagt: Kielstjärnan var den ledarfigur i blågult som lyste med sin frånvaro så länge kaptensbindeln satt runt vänsterarmen.

Andersson gjorde tre mål när Blågult gick fram till 10–6. Polen tog time out, den fruktade skytten Karol Bielecki bänkades – och det fick fart på VM-tvåan från 2007. Marcin Lijewski ledde upphämtningen till 10–10.

Trots två straffmissar gick Sverige till halvtidsvila med 14–12 i ryggen.

Sverige öppnade bäst i andra halvlek, men Polen vägrade släppa kontakten.

Johan Sjöstrand fick dock ett övertag på de polska skyttarna och när Jonas Källman kontrade in 24–21 orkade inte Polen resa sig igen.

Med drygt två minuter kvar, när segern redan var ett faktum, reste sig publiken i Scandinavium och hyllade det landslag som var mer eller mindre uträknat efter den pinsamma förlusten mot Argentina – men som nu är med och slåss om VM-medaljerna igen.

– Nu ska vi ned och ta över Malmö. Men allt måste stämma om vi ska ha med de stora grabbarna att göra, säger Kim Andersson.

Mer läsning

Annons