Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handbollsfest i Västerås

Västerås stad fick sig ett försenat påskägg i helgen. Efter att den 44:e upplagan av Irstablixten spelats klart blev Västerås cirka tolv miljoner kronor rikare.
– Det kan man vara lite stolt över, säger arrangemangsansvarige Peter Bamberg.

Med 346 anmälda lag är Irstablixten Sveriges näst största handbollsturnering. Och i år fick turneringen påökning från utlandet – två lag från Norge och hela 22 lag från Finland kom till Västerås över helgen för att slåss om medaljerna i den 44:e upplagan av Irstablixten – men det finns rum för fler.

– Det är alltid en dröm att kunna göra det större, säger Hans Lundholm, hallchef för ABB Arena Syd.

– Vi tror att det finns ett tak på ungefär 400 lag, man måste hinna med att spela alla matcher och sådant. Men runt 400 tror vi att vi kan klara med logistiken och boende, mer än så tror vi nog inte att vi klarar. Så kan vi nå det inom ett par år så är vi jättenöjda, säger Peter Bamberg.

Under de tre senaste åren har Irstablixten växt och blivit Västerås, sett till anmälda lag, största idrottsarrangemang. Ändå tappade de 18 lag från förra året – men det är inget som oroar Bamberg.

– Det kan vara att det är påsklov, och det kan vara så att konjunkturen spelar roll också. Men historiskt sätt så går det upp och ner, ett år kan det vara en topp och sen kanske några lag prövar något annat. Men vi är jättenöjda med 346, det är en strålande siffra, säger han.

Hur mycket jobb är det egentligen med en sådan här turnering?

¬- Jag har jobbat i stort sett heltid från januari med det här, sen är det några stycken på kansliet som sista månaden gör ett stort jobb. I slutändan är det mellan 300-400 individer, allt från styrelsemedlemmar till A-lagsspelare och föräldrar som man måste plocka in. Det krävs en jätteorganisation, men vi börjar hitta rätt nu så det känns bra, säger Bamberg. Och fortsätter:

– Vi är jättenöjda. Nu är det bara sammanfatta allt och se vart vi hamnar ekonomiskt, och det brukar gå bra.

Och det är inte bara Bamberg som är nöjd med tävlingarna. Efter helgens slut var Västerås stad tolv miljoner kronor rikare.

– Vi har fått fram lite siffror av Västerås och co om vad det här ger staden. Man brukar räkna omsättningen gånger tre, vilket skulle betyda att vi har gett staden tolv miljoner kronor, säger Bamberg.