Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handikappråd: Vi vill utveckla, inte avveckla

Tomas Högströms artikel visar att han trots närvaro vid Handikapprådets möte den 30 mars fortfarande inte förstår vad eller hur representationen från handikapprörelsen ser ut eller fungerar.

Annons

Vi är en demokratiskt tillsatt grupp från den samlade handikapprörelsen i länet som har till uppgift att föra organisationernas talan inför Landstinget Västmanland.

Vi talar inte i egen sak utan de frågor som sammanställs gemensamt är övergripande handikappolitiska och rör vård och behandling för personer med funktionsnedsättning. Representanterna väljs för en period som sammanfaller med landstingspolitikernas mandatperiod, det vill säga fyra år.

Det Högström vill införa är ett öppet forum för medborgarna att tala med landstinget. Vi välkomnar det som ett komplement till den arbetsform som finns i dag, men inte som en ersättning. Vi tror med bestämdhet, att där kommer medborgarna att endast belysa sina personliga problem med vård och behandling och att det är den med starkaste rösten som kommer att bli hörd. De svagaste i samhället kommer att bli ännu svagare.

Den nya tekniken som Högström talar om är tyvärr inte tillgänglig för stora delar av våra grupper av olika skäl. Men det kan vara ytterligare ett komplement för att informera men svårare för att föra dialog.

De grupper som i dag står utanför dialogen med landstinget är en sak för landstiget att ta tag i, det kan knappast anföras som skäl för att lägga ner Handikapprådet. Det är inte Handikapprådets sak att föra dialog i frågor som rör invandring eller religiositet om det inte sammanfaller med någon form av funktionshinder. Dessa grupper har alltid varit och är fortfarande välkomna till de etablerade handikapporganisationer som finns.

Det stora lågvattenmärket når Tomas Högström när han kastar ur sig invändningar som skulle ha sagts. ”Vi visste ingenting” – sant, men det visar att demokrati-beredningen inte gjort sitt arbete och diskuterat en förändring med de parter som blir drabbade. ”Ska fler vara med – vad händer då med vår representation? Blir det mer publikt –- då blir arbetet svårare”.

Svaret finns längre upp i artikeln. ”Hur blir det med sammanträdesersättningen”? Denna fråga har inte tagits upp vid våra möten, det är ett slag under bältet från Högströms sida. Här är det landstingets reglemente som styr vad ledamöter har som arvode, både politiker och förtroendevalda, vilket borde vara väl känt för landstingstyrelsens ordförande.

Vi arbetar politiskt obundet, men vi är tacksamma för att oppositionen lyssnat på våra argument och insett att hela frågan är dåligt skött från Demokratiutredningen och föreslår att den måste göras om. Som politiker skall man inte arbeta i egen sak utan vara lyhörd för de man fått ett uppdrag av.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel