Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handlare vinnare när vi köper mer på nätet

Senaste åren har det exploderat som fenomen. Handel på nätet. E–handel, slår rekord varje år i landet och ökar med ungefär 15 procent. Så även i Västmanland.

Med hjälp av konstant uppkoppling till Internet finns nu hela världens butiker i din dator, mobil eller surfplatta. Numera kan konsumenter handla kläder, mat, bilar, i princip allt på nätet.

– E-handel är lättillgängligt, enkelt och bekvämt. Det finns ett brett sortiment och det finns inga gränser. Folk använder vardagsrummet som provrum numera, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord.

Bara i år väntas vi svenskar e-handla för 50 miljarder kronor. Det är en summa som bara ökar, och handeln ser inte heller något stopp på utvecklingen under de närmaste åren. E-handeln har de senaste åren konsekvent ökat med 15–18 procent årligen.

– Utvecklingen kommer att fortsätta i ett par år till. E-handeln kommer att ha mellan 20 och 30 procent av den totala handeln. I framtiden tror jag att vi kommer att ta bort e:et i e-handel och bara kalla det handel för det kommer att bli så accepterat för konsumenter, säger Arne Andersson.

En sak som är viktig att komma ihåg är att samma konsumentskydd inte gäller för handel i butik eller på nätet. EU har förhandlat fram ett gemensamt regelverk för alla 28 medlemsländer, att jämföra med att handla i butik där regler för öppet köp och bytesrätt varierar från butik till butik.

I samband med att allt fler beställer hem varor ökar också trycket på post- hanteringen. Bara under första kvartalet i Västerås hanterades 136 000 paket och som en konsekvens av det ökande trycket kommer flera postombud upp som också ska kunna ta emot allt fler paket.

– Vi försöker hela tiden utveckla vårt arbete med posthanteringen för att ge den bästa servicen och vi har utmärkt kontakt med Postnord, säger Erik Schartau, ägare till ICA Skrapan, som är ombudet som hanterar mest paket och varubrev i länet.

En otrevlig överraskning som kan komma som ett brev på posten när du handlar på nätet är att betala tullavgift och moms på det du handlar. Olika villkor gäller för olika länder, beroende på vilken land du handlar ifrån. Allt fler hemsidor har också börjat med att i fakturan inkludera avgifter till tull och moms för att slippa ge kunden en klump i magen när varorna kommer fram.

– Det kan komma obehagliga överraskningar om du som kund inte är uppmärksam. Tullverket har en bra hemsida som man kan kolla vad som gäller för landet du handlar ifrån, säger Arne Andersson.

Vilken är den vanligaste frågan du får?

– Det är vad som gäller vid köp från USA. Många köper hem varor för dyra pengar och får sen en chock av kostnader som tillkommer.