Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hanna Dönsberg (PP): Till den personliga integritetens försvar

Enligt Sifo står en miljon svenskar och vacklar mellan de politiska blocken, osäkra hur de skall rösta. Det är inte konstigt att de inte är säkra när skillnaden mellan den politik som i dag förs av de två i princip är kosmetisk. Det ena lovar en femtiolapp i höjda bidrag, det andra en femtiolapp i sänkt skatt.

De flesta svenskar är nog inte medvetna om de lagar som stiftats de senaste två mandatperioderna, att polisen inte längre behöver skälig misstanke om brott för att avlyssna någon. Det räcker med att man tror att någon kan tänkas planera ett framtida brott, så har polisen rätt att installera kameror, avlyssningsutrustning och även spionprogram på datorer. Inte bara hos den som kan tänkas planera brott, utan i personens hela umgängeskrets.

Vad känns viktigast, en femtiolapp mer eller mindre i plånboken varje månad, eller ett rättssäkert sam-hälle?

Kinas befolkning ser inget konstigt i att hela tiden vara övervakade, att tidningar är censurerade och internet filtrerat. De känner inte till något annat.

De rödgröna och Alliansen har påbörjat nedmonteringen av den personliga integriteten. Om vi tillåter dem att fortsätta, så kommer framtida generationer inte heller att se något konstigt med den massiva övervakningen. Det kommer att vara det enda de känner till.

Rättssäkerhet, privatliv, meddelarskydd, källskydd, brevhemlighet är alla fina ord men om vi inte försvarar våra rättigheter kommer de snart att vara enbart tomma ord utan innehåll.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel