Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hanna Lostelius (C): Låt läkare starta egna vårdcentraler

Idag är det få människor som har en fast läkarkontakt inom primärvården. Det betyder att du inte vet vilken läkare du får träffa och läkarna ges inte chansen att lära känna sina patienter.

I tidningen Dagens Samhälle från september 2017 kan man läsa att endast 18 procent av sjukvårdens intäkter går till primärvården och vårdcentralerna. Ändå är primärvården kanske den viktigaste delen för en vårdkedja. Har primärvården inte resurser att ta emot patienterna i första ledet så blir det effekter på sjukhusvården och långa väntetider skapas för patienter som skulle kunna fått hjälp i primärvården.

Ändå är primärvården kanske den viktigaste delen för en vårdkedja.

Läkarförbundet gjorde en stor undersökning 2014 där det visade sig att det saknas 1400 allmänläkare. Detta gör att varje allmänläkare har mer listade patienter på sig än det som är rekommenderat. Rekommenderat är ca 1500 patienter/läkare. Fler ST-tjänster behövs för att möta behovet som ständigt ökar.

Centerpartiet vill göra en ny reform inom primärvården för att undvika detta.

Centerpartiet vill:

• Att fler läkare skall kunna starta egna vårdcentraler och detta skulle kunna innebära att andelen människor som får en fast kontakt med sin läkare ökar.

• Det skall även kunna gå att fler människor får lista sig på en läkare och inte på vårdcentral, detta ökar chanserna att människor får möta samma läkare varje gång de söker hjälp.

• Det skall vara samma villkor för privata och offentliga vårdcentraler.

Resultatet av Centerpartiets vårdreform ska stärka primärvården och komma närmare patienterna. En nära vård för alla!

Hanna Lostelius (C)

landstingskandidat i valet 2018.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel