Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hanna Centerskog håller på att packa kläder, skor, leksaker och mycket annat inför sin resa till Lesbos. Där ska hon arbeta som flyktingvolontär under en vecka.

Annons

Hanna har väldigt länge velat hjälpa flyktingar som kommer över Medel-havet. En del klarar den farliga båtresan men många dör på vägen över Medelhavet.

– Det känns rätt att göra det här nu och när jag fick ledigt från jobbet så var det bara att åka. Min chef Anna på Brynolf bagare har supportrat mig också, säger Hanna, när VLT träffar henne under förberedelserna.

På fredag morgon bär det i väg med fullpackade väskor som innehåller varma kläder, filtar, skor, mjukisdjur, insamlade pengar och mycket annat. Hon flyger till Aten där hon möter upp ännu en volontär innan de tar sig vidare till Lesbos.

– Jag har haft kontakt med volontärer och vet att situationen är mycket värre än vad de visar på nyheterna. Jag är en känslig person men får försöka stänga av, säger Hanna.

Hon har hört av andra volontärer om att döda människor flyter i land och att människor dör i volontärernas armar.

– Jag vet inte hur man reagerar eller hur många människor som spolas i land. Det kommer mellan 500–2 000 flyende människor varje dag till Lesbos. De flesta är från Syrien och de flyr för att överleva. Jag kände bara att jag måste försöka göra något, säger Hanna.

Väskorna är tunga men Hanna hoppas att flygbolaget bjuder på övervikten.

Mer om Hanna Centerskog

Ålder: 19 år.

Bor: Har just flyttat in i en villa på Jakobsberg.

Familj: Mamma, pappa och en storasyster.

Fritidsintressen: Hanna tycker väldigt mycket om att fotografera och kommer att både skriva och fotografera om sin tid på Lesbos. Hon älskar också att resa till nya ställen. Den sista tiden har hon ägnat mycket tid åt sin insamling av kläder och pengar som hon tar med sig till Lesbos.