Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans G Erikson: Bagarns pojke vill bada

Den 6 juni 1864 invigdes med pompa och ståt, efter initiativ av landshövding Cronstedt, Vasabysten i Vasaparken. Det dröjde sedan ända till år 1919 innan staden ånyo välsignades med ett nytt offentligt konstverk. Den då helt privata Fontänkommittén överlämnade då till staden skulptören Carl Vilhelm Elmbergs fontän Vattenlek, huggen i mörk granit, som placerades i Stadsparken. I toppen av fontänen lögar sig en liten gosse i de sprutande vatten-strålarna.

Fabrikören bagaren Fredrik Jansson var generös och hade skänkt det mesta av de erforderliga pengarna, som krävdes för att fontänen skulle komma till. Med tanke på donatorns yrke kom allmänheten snart att döpa om fontänen till Bagarns pojke. Och alltsedan 1919 har det namnet på fontänen levt hos västeråsarna då fontänen hade sin centrala placering i grässluttningen mot ån i Stadsparken.

Var finns fontänen nu? Jo, för några år sedan så passade tydligen inte fontänens placering i centrala Stadsparken utan flyttades till en undanskymd plats under några stora träd i parkens nordvästra hörn. Inte nog med det för efter något år stängdes vattnet av, tydligen på grund av skada, och ”pojken” fick lämna sin vattensvalkande plats i fontänens topp. I kulturnämnden under förra mandatperioden nämndes inget om varför fontänen inte levde.

I samband med en redovisning i förra kulturnämnden om utformning av nya city föreslog jag att fontänen skulle flyttas till Engelbrektsplan för att ge den en central placering. Där kan då flanörer få njuta av ett vackert levande konstverk i kombination med en påminnelse om att fontänen tillhör stadens allra äldsta offentliga utsmyckningar, som vi västeråsare är stolta och tacksamma för att ha i vår citymiljö.

Nog vore väl det därför trevligt om staden kostar på en flytt av fontänen efter upprustning. I sin nu dolda placering gläder den varken människor eller stadsmiljö. Det är ledsamt att staden hanterar fontänen så oengagerat. Fontänens donator, skulptör och våra förfäder, som prydde staden med fontänen, är värda en bättre uppskattning och tacksamhet!

Under senare tid har på debattsidor med rätta skrivits om kulturfattigdomen i Västerås. Men i VLT den 20 maj skriver tre rödgröna ledamöter i kulturnämnden med ordföranden i spetsen att ” vi har höga ambitioner när det gäller att lyfta kultur-livet i Västerås”. Det låter glädjande, mycket finns att ta tag i. De tre skribenterna avslutar sin artikel med ”att understryka vår stolthet” över ett antal aktiviteter i ”det vi kallar Västerås kulturliv” och här lyfts bland annat fram den ”offentliga konsten”!

Så upp till bevis, kulturnämndspolitiker! Visa nu vad ni vill och börja gärna omgående med att ta tag i den offentliga konsten genom att se till att en upprustning av Vattenlek snabbas på och att fontänen får en central placering i staden!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel