Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans G Erikson: Finns Västerås på kartan?

När politiker har beslutat något, som i deras eget tycke är ett mycket bra förslag till exempel en kostsam investering, så säger man ”det här sätter Västerås på kartan”.

Uttrycket skall väl tolkas som att nu blir vår stad riktigt känd i landet och kanske också utomlands. Vi är en attraktiv stad för dem som bor här och lockar dessutom till sig nya företag och boende.

Om vi tänker på vad som politiskt uträttats i Västerås under det gångna halvåret bör vi inte vara så kaxiga utan i stället vara försiktiga med att nyttja det ovan citerade uttrycket i tal och skrift framöver. Visst, det pratas mycket om Västerås när man möter folk i andra delar av Sverige, dock inte för närvarande i en positiv bemärkelse. Någon överdådig entusiasm över vad som kablats ut i landet via press, radio, tv och andra informationsmedia om de senaste besluten inom stadens kulturliv visas således inte. ”Vad håller politikerna på med i Västerås?” Det är en vanlig fråga, som nu ställs och som inte är så lätt att försöka besvara.

Teater Västmanlands nedklassning till en teater med knappt en handfull skådespelare får givetvis den mesta uppmärksamheten bland teaterintresserade, som har kännedom om hur teatern under andra halvan av förra seklet och senast för ett par år sedan hade ett mycket gott renommé. Frågorna är förstås; ”Finns det inga kulturpolitiker i Västerås som vill återupprätta den nu saboterade verksamheten? Förstår de inte hur denna miserabla marknadsföring är förödande för stadens utveckling?”

Inte långt från den anrika teatern har vi ett av Sveriges finaste konserthus. Där finns ”husbandet” Västerås Sinfonietta, som också, dock utan egen förskyllan, drabbats av uppmärksamhet i massmedia. Tyvärr då för stadens image i en negativ mening.

Även här har journalister och musikskribenter uttryckt sitt oförstående till hur kulturansvariga i Västerås kunnat låta bli att satsa på för den i musikkretsar mycket skickliga orkesterns uppgradering till en heltidsorkester. Det uppfattas som en nonchalans mot musikerna, mot publiken och mot stadens, Sveriges sjätte, kulturliv! Det kan inte vara brist på pengar, som styrt det ledsamma beslutet om Sinfoniettan. Det är andra skäl, som varit avgörande. Brist på kulturengagemang hos många ledande politiker är ett och har säkert varit styrande här.

Att sedan nu i midsommartid dessa här två beskrivna för stadens kulturliv ledsamma besluten fått sällskap av stor uppmärksamhet i en av landets största dagstidningar om hanteringen av beslutet av Kokpunkten bidrog inte positivt till ”att sätta Västerås på kartan”.

Det vore trevligt att som västeråsare få höra av vänner ute i landet att Västerås är staden med mycket teater och musik, anrik historia, modernt city samt med tillgång till omväxlande natur och en härlig skärgård.

Att verka för en marknadsföring av allt detta skulle verkligen ”sätta Västerås på kartan”. Men då behövs i spetsen för uppgiften engagerade och förstående ledande politiker.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel