Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans G Erikson: Länsbornas åsikt måste få styra

”Vi är och har varit övertydliga i en utgångspunkt att bilda en regionkommitté där Uppsala ingår”. – ”Från landstingsledningen i Västmanland vill vi inte se någon gräns mellan Västra och Östra Aros”. Så svarar Denise Norström (S), Juha Rundgren (V) och Lars Flodin (MP) på min artikel i region-frågan.

Det är svårt att tro med tanke på hur nämnda partier nu hanterar frågan.

Om jag inte missminner mig så har den politiska debatten i regionfrågan under 2011 i Västmanland, Södermanland och Uppsala, inklusive länens största städer, fokuserats på att länen i en framtida region inte åtskiljs. Plötsligt kom besked från vår landstings-ledning om att Västmanlands, Södermanlands och Örebro län i stället bör bilda en region. Orsaken till denna vändning lär vara att Uppsala läns landsting inte vill vara.

Man kan dock misstänka att det är annat skäl som styrt vändningen. Om nu ett rykte talar sanning, så är det Södermanlands socialdemokratiska landstingsledning, som sviker tänkt samarbete med Uppsala. Socialdemokraterna i de andra två länen hakar på och vill förstås med detta ta makten i en eventuell Region Mälardalen och då förmodligen med stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Man kan förmoda, att denna konstellation vill skapa en region där den kan skaffa sig makt. Så är det ofta i politiken i dag. Makten är viktigare än vad gemene man i samhället tycker och tänker och hur den vill ha sitt samhälle utformat.

Landstingsledningen i vårt län förbereder en skrivelse i frågan till regeringen. Här ska vi verkligen uppmärksamma att inget har framkommit som säger att alla partier i landstingsstyrelsen står bakom denna skrivelse. Vad vet den politiska majoriteten i landstingsstyrelsen om västmanlänningarnas åsikt i den här frågan? Varför inte ta reda på det innan överenskommelser med andra län görs? Jag är övertygad om att en majoritet av länsbefolkningen vill ha med Uppsala i en ny region. Med det som stöd så finns det skäl till att fortsätta förhandla med upplänningarna.

Det här är en viktig fråga för västman-länningarna nu och kommer att bli allt viktigare framöver med tanke på förutsättningarna för hela Mälardalens framtida utveckling. Frågan är så viktig att alla partier i vår landstingsledning måste vara eniga om vi skall fortsätta som under gångna tider, det vill säga fortsätta med det goda sam-arbetet österut, eller om vi skall vända upplänningarna ryggen och blicka västerut.

Min rekommendation är att alla skäl till varför Örebro förordas redovisas. Men gör det i klartext så att vi alla får en förklaring till varför partitaktik går före länsbornas engagemang om fortsatt samarbete med Uppsala län.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel