Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans G Erikson: Västmanlands och Uppsala län hör ihop

I ett antal år har frågan om en framtida region diskuterats och det har presenterats skilda meningar om vilka län som bäst kan passa ihop i framtiden. Nu tycks det vara riktigt bråttom att komma till skott i frågan. Från Västmanlands län har önskemål om samgående med län i öst och sydost, det vill säga med Uppsala län och Södermanlands län dominerat i debatten. Ett samgående med Örebro län har inte varit prioriterat.

Nu går vårt landsting emot det dominerande önskemålet och stannar för att de tre länen Örebro, Västmanland och Södermanland kan passa bra som en region.

Vad har hänt? Jo, det tycks vara så att Uppsala län inte vill höra ihop med västman-länningar och sörmlänningar. Landstingets politiska majoritet ger sig och vänder sig västerut och får tydligen genast napp för ett samgående med Örebro län, som av artiklar i medierna att döma, har svårt att finna en intresserad regionpartner.

Hur försvarar nu landstingets högsta ledning detta? Jo, sjukvården i Västmanlands län får fördelar därför att i Örebro finns ett univer-sitetssjukhus, som också utbildar läkare.

Vet inte landstingsledningen att det i Uppsala finns ett av Sveriges största universitetssjukhus, som vi länsbor under åratal hänvisats till för viss specialistvård? Vet inte landstingsledningen att det vid detta sjukhus utbildas läkare och att sjukhuset i Västerås är inkopplat i den utbildningen?

Att det kommer att bli lättare att rekrytera läkare till Västerås om länet går ihop med Örebro län än om länet fortsätter att sam-arbeta med Uppsala län är ett märkligt argument. Läkare kommer till Västerås inte utifrån var de är utbildade utan givetvis utifrån vilken standard sjukhuset i Västerås besitter.

Ett annat av landstingets motiv för ett samgående västerut är kommunikationsfrågorna. Sedan ”urminnes tider” har länet haft naturliga kommunikationer med Uppsala län via sjöfart, via landsvägar, via tåg och har så fortfarande. Hur ofta går det bussar och tåg till Örebro?

Till Uppsala går buss varje kvart i högtrafik och under övrig tid varje timme. Allra bäst kommunikation med Uppsala län har Sala, som har utmärkta buss- och tågförbindelser.

Har landstingsledningen inte kännedom om detta? Möjligen kanske Arboga ser det som positivt med ett västligt samarbete. Med Södermanlands län har åtminstone till exempel Västerås hyggliga kommunikationer med Eskilstuna. Köping och Arboga får vid kommande tidtabellsskifte bättre busskommunikationer med Södermanland.

I ett historiskt perspektiv har Västmanlands län sett universitetet och högskolor i Uppsala som självklara utbildningsinstitutioner för studieintresserade västmanlänningar. Så kommer det att förbli. Här finns en tradition som inte ändras i ett slag och flyttar västerut.

Många västmanländska ynglingar har i Uppsala och i Enköping under åren utbildats till tappra soldater för det svenska försvaret. Nu är det slut med det, men historien berättar att kontakten mellan Västmanlands och Uppsala län även här har varit naturlig.

Informationen om motiveringarna om en regionbildning med bland annat Örebro län har varit mager. Vi boende i östra delen av Västmanland vill se en fylligare redovisning av landstingsledningens argument för den föreslagna regionen.

Vad händer med sjukvården, kommunikationer väster- och österut, högskolan, kulturen, till exempel? Var kommer regionens planerings- och administrativa ledning att förläggas?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel