Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans gamla mor var uttorkad och undernärd

När Birgitta Holm, 78, kom till sjukhuset var hon smutsig, uttorkad och gravt undernärd. Nu anmäler hennes son Södergårdens gruppboende till Inspektionen för vård och omsorg.

Annons
Upprörd son. Ulf Holm har IVO-anmält Södergårdens gruppboende för deras vård av hans mamma Birgitta.Foto: Alexander Carlsson

Ulf Holm sitter med sin fru Mona i parets lägenhet på Lillåudden. Han suckar och visar upp ett papper från medicinkliniken vid Västerås sjukhus. Det är en rapport från den 8 juni i år och beskriver hur Ulfs mamma Birgitta, 78, anländer till kliniken i svår andnöd.

”Patienten är väldigt smutsig. Ligger gammal smuts/avlagringar kring nyckelben, armhåla och händer. Även väldigt flottigt hår. Uppenbarligen har kvinnan inte blivit omhändertagen adekvat omvårdnadsmässigt”, står det bland annat.

Rapporten fortsätter:

”Patienten väger 39 kg till sina 170 cm och har enbart BMI på 13,5. Gravt undernärd”.

Detta, menar Ulf Holm, är bara toppen på ett isberg. Sedan 2009 bor hans mamma Birgitta på Södergårdens gruppboende i Västerås, som drivs av vårdföretaget Attendo.

– Vi för en ständig dialog med dem om vikten av hygien. Så här ska det inte få kunna vara helt enkelt, säger han.

Ulfs mamma Birgitta lider av kol och hon har enligt Ulf också tappat livsgnistan.

– Ända sedan min pappa dog 2005 slutade hon vilja göra saker. Hon är nästan ständigt sängliggande. Men det är upp till personalen att se till patientens bästa, även när de inte på egen hand vill äta och tvätta sig. Det är ingen som har ett ”helikopterperspektiv” på Södergården. Ingen vet vad den andra gör, säger Ulf som menar att det är förklaringen till varför Birgitta Holm inte tvättas och matas ordentligt.

Med fullmakt från mamma Birgitta har nu Ulf anmält Södergården till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Men han beskyller inte personalen på gruppboendet:

– Nej, det här är i första hand Västerås stad och Attendos ansvar. Om Västerås stad upphandlar en tjänst är det också upp till dem att säkerställa att den fungerar. De har slarvat i sin upphandling, helt enkelt.

Carin Lidman (S), ordförande för äldrenämnden, befinner sig på semester.

– Jag är bekymrad. Västerås har tidigare varit förskonade från vårdskandaler, men det senaste året har vi haft några stycken. Jag ser ett mönster, men jag har inte fått gehör för min oro inom äldrenämnden, säger Bengt-Åke Nilsson (FP), 2:e vice ordförande.

– Det behövs mer resurser, fortsätter Bengt-Åke Nilsson.

Maria Carlsson, regional verksamhetschef på Attendo:

– Jag kan inte uttala mig om specifika fall, men vi upplever att samarbetet mellan oss och Västerås stad fungerar bra. Om det brister måste man så klart utreda det, säger hon.

Birgitta Holm, 78, är nästan ständigt sängliggande.
Annons