Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Liliegren: Svårt och otacksamt att vara politiker

In en debattartikel i VLT riktar Ulf Hedman svidande kritik mot det kommunala självstyret i allmänhet och mot kommunala politiker och tjänsteman i synnerhet.

Kritik kan vara bra om den är konstruktiv och innehåller förslag till hur saker och ting kan bli bättre. Här upplever jag stora brister i Hedmans resonemang.

Ulf Hedman verkar ogilla det kommunala självstyret, men har såvitt jag kan se inga förslag till förändringar. Vad skall vi ha i stället?

Vad gäller kritiken mot kommunala politiker och tjänsteman har däremot Hedman ett förslag. Han säger att vi väljare sitter på lösningen och att det är vi som måste ”välja bättre, mer kompetenta politiker”. Låter bra, men hur skall detta gå till i praktiken?

Alla vet ju hur en politisk karriär går till. Bli medlem i ett politiskt parti, delta i det interna partiarbetet och profilera dig i partiet. När valdagen närmar sig och valsedlarna skall förses men namn hamnar du kanske där och i bästa fall på valbar plats.

Vi väljare har alltså på valdagen ett mycket begränsat urval av kandidater att ta ställning till. De personer som vi upplever som erfarna och kompetenta finns kanske inte med på dessa listor.

Det stora problemet med den kommunala demokratin i dag är att allt färre människor är beredda att engagera sig politiskt och satsa på en karriär som kommunpolitiker. Varför har det blivit så?

En del av förklaringen står Ulf Hedman själv för genom sin återkommande, ofta hårda, kritik av politiker och den förda politiken. Olika intressegrupper (och sådana finns det många), framför också ofta och gärna kritiska synpunkter. Till kritikerskaran skall även läggas journalister och politikerkollegor.

Alla yrkesgrupper, inklusive politiker, med någon form av inflytande kan och ska naturligtvis utsättas för kritik när detta är befogat. Det som skiljer politiker från övriga är att en politiker får aldrig beröm. Det bästa en politiker kan belönas med är tystnad. Vem vill satsa allt på att nå en position som med säkerhet innebär mycket ris men ytterst sällan en ros?

Mediernas granskning av eventuella ”lik i lasten” innebär också att många tvekar att engagera sig politiskt. Kanske har man tidigare åkt dit för fortkörning, haft P-böter, någon underkänd deklaration eller anlitat svart arbetskraft. Då ligger man pyrt till.

Sammanfattningsvis: Jag ser i dag inget alternativ till det kommunala självstyret. Problemet är hur man skall få flera erfarna och kompetenta medborgare att engagera sig politiskt. Kanske Ulf Hedman själv kan bättra på situationen?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel