Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Stackegård: Låt kommuner köpa och sälja flyktingbosättningar

Storstadskommuner utan bostäder för nyanlända

Nådiga luntan är nu presenterad och flyktingmottagningen och relaterade utgiftsposter är en större post än försvaret. Detta borde betyda, att begränsning är ett nyckelord och vägen till förbättring går över analys och ekonomisk beskrivning.

Förutom arbetslöshetssiffror för asylsökande och nyanlända vill jag se positiva faktorer som antal som fått arbete och vad nyanländas lönesumma är. Då kan vi tala om att sätta mål för ekonomiska och humanitära resultat.

SvD har gjort en djup-undersökning av kostnaderna för stockholmskommuner för det pålagda ansvaret för att proportionellt skaffa bostäder (inklusive familjekostnader såsom plats i skolan) i solidariskt fördelning av flyktingbördan mellan kommunerna. Man beskriver hur kommunen får köpa mångmiljonlägenheter i bostadsrättsföreningar eftersom Nacka inte har några tillgängliga enklare bostadsområden.

Alla inser, att detta inte kan vara den ekonomiskt bästa lösningen, och jag vill illustrera hur stora vinster, som ligger i öppen dag för flyktingekonomin. Mitt förbättringsförslag baseras på redan beprövade metoder.

När vi byggde ut den norrländska vattenkraften och förverkligande kraftöverföringen med 400 kV formades ett system, där varje kraftägare kunde begära krafttransitering genom Vattenfalls kraftnät till en angiven konsumtionspunkt av varje begärd kilowatt. Stockholms Stad köpte då flera kraftstationer i Norrland och transiterade billig kraft till huvudstadens behov vid sidan av lokal ångkraft.

På samma sätt borde det vara naturlig ekonomi för kommuner som Nacka, att köpa flyktingbosättning från gleskommuner i hela Sverige efter anbud. Jag inser, att detta betyder, att den fria egenbosättningen måste begränsas, men den är inte ekonomiskt optimal. Vi har intresse av att sprida nyanländas bosättning efter behov av arbetskraft och bostadstillgång.

När politikerna försöker lätta trycket på storstadskommunerna är det rimligare att först styra flyktingbosättningen innan man flyttar ut anställda i statliga verk. Betalning för flyktingbosättning är bättre än dagens kommunbidrag.Hans StackegårdModerat Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel