Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häpnande ljusfenomen på himlen

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Under den senaste veckan har vi fått bilder och samtal från journalister om konstiga ljusfenomen.

Annons

Det har varit stående regnbågar, starka ljussken vid marken och flera solar har även uppträtt samtidigt. Det som har setts har varit så kallade halofenomen som faktiskt framträder ganska ofta på himlen. Dessa fenomen uppstår när solljuset reflekteras i iskristaller som svävar i atmosfären.

Halofenomen blir därför ofta synliga när tunna höga ismoln finns på himlen. Dessa ismoln uppstår i troposfärens högre skikt och är oftast så tunna att den blå himlen kan lysa igenom. Under vintern kan även dessa halofenomen uppstå mycket nära marken då iskristallerna uppträder i form av frostdimma eller dis.

Då kan även andra ljuskällor vara orsaken till reflektionen, till exempel gatlyktor. Halofenomenet kan uppträda i olika former. Den vanligaste halon är en ring som framträder på 22 graders avstånd från solen. Den kan vara enfärgad men ibland har den även regnbågens färger.

Bisolar är inte heller ett så ovanligt fenomen. Då framträder det en bisol på varsin sida om solen. Något ovanligare är när horisontalcirkeln framträder som ett ljust band på samma höjd som solen och bisolarna. Vid solnedgången kan en så kallad vertikalpelare bildas som ofta kan observeras som en ensam komponent.