Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är det viktigare att se till konsekvenserna av en handling än att alltid vara konsekvent.

Den brutala diktaturen Vitryssland bör inte få arrangera ishockey-VM 2014.

Annons
Borde utvisas. Vitrysslands president Alexander Lukasjenko, till höger med numer 99, gillar att spela ishockey, men leder en isolerad och brutal regim. Därför bör Vitryssland inte få arrangera ishockey-VM 2014.foto: scanpix

President Aleksander Lukasjenko i Vitryssland har hållit sig kvar vid makten sedan han vann valet 1994. Därefter har det varit slut med fria och rättvisa val. Lukasjenko har fuskat, förbjudit och förföljt för att hålla sig kvar vid makten. Sovjetnostalgin har varit påtaglig. Vitryssland har till exempel kvar kollektivjordbruk och en hel del av Sovjet-tidens språkbruk.

Nyligen var det ännu ett diplomatiskt bråk mellan Vitryssland och EU-länderna. EU hade markerat mot det försämrade människorättsläget genom att ge ytterligare 21 vitryska myndighetspersoner inrese-förbud. Vitryssland uppmanade ambassadörerna från Polen och EU att lämna landet. Alla EU-länder kallade då hem sina ambassadörer från Vitryssland.

EU har tidigare vid några tillfällen varit öppet för bättre kontakter. President Lukasjenko har också sänt mer positiva signaler, inte minst som ett sätt att minska beroendet av Ryssland. Men så fort det har bränt till har regimen visat sig rätta brutala ansikte. Oppositionen har slagits ned. Det är uppenbart att makt går före rätt för Lukasjenko.

Denna Europas sista diktatur ska arrangera ishockey-VM 2014. Den hockeytokige Lukasjenko lär se det som en stor framgång och kommer att utnyttja tillfället för att framställa det egna landet i bättre dager.

Östeuropakännaren Martin Uggla har påpekat att spåren från en redan genomförd veteranturnering i ishockey förskräcker. Det svenska laget lät sig utnyttjas i den vitryska statspropagandan.

Uggla framhåller också att många nationella vitryska idrottsförbund leds av ministrar eller andra som står makten nära. Försvarsministern är föga förvånande ordförande för skytteförbundet.

Därför bör ishockey-VM flyttas från Vitryssland. Det skulle demonstrera avskyn för regimen och vara en särskild markering mot hockeyintresserade Lukasjenko.

Vän av ordning kan då undra om också andra idrottsevenemang i hel- eller halv-diktaturer bör flyttas eller bojkottas. Det är en berättigad fråga, där det inte finns något enkelt svar.

2014 är det även vinter-OS i Sotji i Ryssland. Den ryske ledaren Vladimir Putin har varit ansvarig för valfusk, press på medier och trakasserier av politiska motståndare. Korruptionen är omfattande och flera av Putins vänner har berikat sig.

Borde även vinter-OS flyttas och var det fel att delta i sommar-OS i diktaturen Kina? Nej, det vore ogörligt och kontraproduktivt att stoppa deltagande i tävlingar i alla politiskt tveksamma länder. Här är det viktigare att se till konsekvenserna av en handling än att alltid vara konsekvent.

Länder som Ryssland eller Kina skulle inte hotas av en bojkott och idrotten skulle förlora på om inte deltagare från i princip alla länder får delta. I de flesta fall är det bättre att försöka öka utbytet och bidra till att frihetliga idéer eller på olika sätt stödja oppositionen. Ökad handel kan för det mesta bidra till öppenhet och utveckling.

Men det finns undantag, där regimen är ovanligt brutal, försvagad eller isolerad. Det klassiska exemplet är apartheidregimen i Sydafrika, där en idrottsbojkott var en del av internationella påtryckningar för förändring.

Vitryssland har få vänner, även förhållandet till Ryssland är till och från ansträngt. Det är Europas sista (eller åtminstone värsta) diktatur och idrotten är viktig i samhället. Ekonomin är skakig. Därför bör Vitryssland fråntas ishockey-VM 2014.

Annons