Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är framtidsyrkena som ingen vill ha

Tåg- och järnvägsbranschen i Sverige är en bransch som just nu upplever "extrem medvind". Problemet för företagen är att kompetensbristen är akut; unga människor tycker inte att tåg- och järnvägsbranschen är attraktiv.

Annons

Järnvägsklustret, med säte i Västerås, är en branschförening som samlar företag inom tåg- och järnvägsindustrin; tågtillverkare, anläggningsbyggare och konstruktörer.

Under mässan Nordic Rail på Elmia, Jönköping, kommer man att redovisa hur bra branschen går – och hur få som paradoxalt nog söker sig till den.

Peter Östman är verksamhetsledare för Järnvägsklustret:

– Konsekvensen av kompetensbristen inom järnvägsbranschen kan slå hårt mot samhället – tåg är idag ett viktigt och växande transportmedel för både personer och varor. Sverige har länge varit världsledande i branschen, men är på väg att bli omsprungna på grund av att vi saknar kompetenta medarbetare inom alla områden.

Ett trettiotal företag och organisationer har medverkat i en undersökning Järnvägsklustret gjort – resultaten är entydiga: Den enskilt största bromsklossen är brist på kompetens.

Och det är brister på alla områden enligt Järnvägsklustrets undersökning "Temperaturmätaren 2017"; från kvalificerade svetsare och plåtslagare till civilingenjörer med spetskompetens.