Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är länets farligaste vägar

Viltolyckorna i länet har ökat. Här är de fem mest olycksdrabbade vägarna i Västmanland.

Ta det lugnt i trafiken. Det är rådet som polisen ger inför vintern. På det senaste kvartalet har antalet viltolyckor ökat.

Mellan perioden 1/9 och 10/11 2010 var antalet olyckor 178. I år har siffran ökat till 229.

- Framför allt sker olyckorna på vägar där det inte finns något viltstängsel, säger Per Strömbäck, viltolycksansvarig hos Västmanlandspolisen.

Polisen jobbar hårt för att minska antalet olyckor.

- Vi jobbar med flera olika metoder. Bland annat har man huggit ut skog och buskage upp till 30 meter på vardera sida om vägar som inte har stängsel, allt för att man ska hinna se djuren i tid för att undvika en krock, säger Strömbäck.

När halkan snart kommer – räknar ni med fler olyckor då?

- Nja, snarare om det blir mycket snö i vinter. Då saltas vägarna och djuren gillar salt och tar sig gärna dit då, säger Per Strömbäck och fortsätter:

- Då jobbar vi med saltstenar som vi placerar ut en bit från vägen. Men vi har inte sett så mycket resultat av det. Olyckorna har inte minskat.

De fem mest olycksdrabbade vägarna kan ni se i faktaruta/karta här intill. Och det finns gemensamma nämnare som gör att just de här vägarna är extra olycksdrabbade:

- Det är mycket skog på sidan och mörkt. Flera av de här vägarna är ju inte upplysta alls. Men 56:an har fått viltstängsel nu så vi hoppas att viltolyckorna minskar där.

Per Strömbäck har en del tips inför vintern för att undvika att krocka med viltdjur.

- Kör försiktigt. Finns det skyltar som varnar för vilt så finns det en anledning till det. Bra däck är också en förutsättning, säger han och fortsätter:

- Titta inte bara rakt fram. Se till att ha koll även på sidan av vägen, ser du djuren i tid så har du större chans att undvika att det smäller.

Per Strömbäck avslutar även med en uppmaning.

- Om du krockar med ett klövdjur så är det lag att anmäla det till polisen snarast möjligt. Inte dagen efter, utan så fort som möjligt. Det blir höga böter om man inte anmäler en viltolycka. Dessutom är det viktigt att man märker ut var olyckan har skett.

Värsta viltvägarna i länet

Här är de fem mest olycksdrabbade vägarna:

Väg 56 mellan Kvicksund och Västerås.

Väg 250 mellan Köping och Västerås.

Väg 250 mellan Kungsör och Norrköping.

Väg 66 mellan Västerås och Fagersta.

Väg 68 mellan Fagersta och Skinnskatteberg