Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är platserna där Mimer kan bygga nytt

Längs Lisjögatan på Bäckby kan bortåt tolv hus byggas. På Vallby finns byggtankar i stadsdelens centrum och sydvästra del. På Skallberget kan en parkering ge plats åt nya hus. Mimer ska bygga snabbt och billigt för att mota bostadsbristen.

Mimer har tidigare beslutat att bygga 1 300 lägenheter till år 2020. Nu ska man bygga ytterligare 500 små bostäder, ettor och tvåor. Det berättade VLT 1 och 2 juli.

Flera tänkbara byggplatser har pekats ut.

450 lägenheter kan hamna på Bäckby, längs med Lisjögatan som går från Köpingsvägen till Surahammarsvägen: på gräsmattor nära korsningarna med Puddelugnsgatan, Välljärnsgatan och Stångjärnsgatan.

På Skallberget finns en dåligt utnyttjad parkering nära Emausgatans västra ände och även på Vallby har Mimer mark att bygga på. VLT har tidigare skrivit att Mimer planerar att bygga kvarteret Matboden vid infarten till Vallby centrum.

Men placeringarna är inte spikade, enligt Lars Korkman (S), ordförande i Mimer.

– Vi fattar beslut för varje enskilt ställe när det är dags.

Exakt antal bostäder och placering avgörs senare.

De nya bostäderna ska stå klara 2018–2021.

Liberalerna har kritiserat beslutet av flera skäl, bland annat att många lägenheter kan hamna på Bäckby – dåligt för integrationen, menar L.

Lars Korkman ser inga sådana bekymmer.

– Om man bygger nytt är det positivt för en stadsdel.

Han räknar med blandade hyresgäster i de nya husen.

Bostadsbristen har ökat, delvis på grund av flyktingströmmen: ett skäl till att husen byggs. Men det innebär inte att bara nyanlända, som inte hunnit etablera sig i samhället, ska bo där.

– Alla bostäder ska gå till bostadskön. Det finns flera äldre västeråsare som vill byta till mindre bostad och som kan vilja flytta dit.

Husen följer ett koncept som Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, tagit fram för att kunna bygga snabbt, billigt och standardiserat.

Ett modernt miljonprogram har det kallats.

Sabo har tecknat ramavtal med byggentreprenörer och har pressat byggkostnaderna med en fjärdedel. På Sabos hemsida redogörs för projektet.

Västerås har valt kombohus mini: hus i 2–6 våningar med ettor och tvåor på 35–45 kvadratmeter.

Liberalerna har kritiserat beslutet att avropa (köpa) husen utan riktiga ekonomiska kalkyler och ett pris.

Lars Korkman kan inte säga vad husen kommer att kosta eller vad hyran hamnar på. Men han känner ingen oro.

– Avropet är inte bindande, säger han.

Jonas Högset på Sabo bekräftar detta.

Han är ansvarig för kombohusen och säger att avropet endast är ett formellt ställningstagande att man avser nyttja ramavtalet.

– Det är entreprenadkontrakten, som tecknas senare, som styr alla villkor: vad den totala kostnaden blir och vad man får för produkt, säger han.