Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Västerås fulaste hus

Artikel 7 av 8
Vår Stad
Visa alla artiklar

Nu har ni läsare bestämt er, Punkthuset är fulast i stan.

Annons

Under den omröstning VLT haft om stadens fulaste hus har överlägset flest, fler än var tredje av de knappt 2 000 röstande och mer än dubbelt så många som på något av de andra fyra nominerade husen, röstat på Punkthuset.

När ni nominerade byggnader var det påtagligt att hus byggda under 1960-talet och framåt i högre utsträckning faller i onåd hos västeråsarna. Inte ett hus byggt före 1960 nominerades. Det verkar också som att just 60-talets ”brutala” modernistiska arkitektur upprör mest. Domushuset, eller Kvarteret Igor som det nu heter, kom kanske lindrigare undan på grund av den rustning byggnaden genomgick för några år sedan.

Bland de många nomineringarna av Punkthuset märks tämligen hårda omdömen som ”bastard”, ”ett mycket fult hus” eller ”gigantisk klump”. Många stör sig också på att det tar upp en så stor yta i centrum.

Punkthuset byggdes 1969 och var när det invigdes Skandinaviens största parkeringshus med 1 534 platser. Västerås växte snabbt och med ökad befolkning blev också bilarna allt fler. Det var ett stadsplaneringsbekymmer som då besvärat stadens politiker i tio års tid.

För att bygga huset revs gamla byggnader. Där Punkthuset nu ligger låg Bomanska gården, vars äldsta byggnader härstammade från 1700-talet. Gården hade tillhört Carl Boman, Västerås förste grosshandlare och hade fungerat som en diligenshållplats i förbindelsen med Stockholm och Örebro. Två av gårdens byggnader räddades undan rivningen och kan nu ses på Vallby friluftsmuseum.

De andra fyra byggnaderna som nominerades var Brasseri Stadsparken, utbyggnaden på Rudbeckianska, Skatteskrapan Cronan och Kvarteret Igor. De ogillas ungefär lika mycket av de västeråsare som röstade, men som noterat är de alla relativt unga byggnader.

Läs mer: Här är Västerås vackraste byggnad

När ni utsåg det vackraste huset i Västerås vann domkyrkan och i övrigt dominerades omröstningen av hus från sekelskiftet, Herrgärdsskolan och Stora Westmannia. Det är onekligen så att många västeråsare är konservativa när det kommer till arkitektur och stadsbyggnad. Punkthuset och de andra modernistiska husen får helt enkelt hålla ut och hoppas på att de kommer att betraktas som sköna av stadens invånare en dag.

Läs fler delar ur serien Vår stad:

Västerås - en stad med växtvärk?

Förorten brinner - ”Politikerna har varit otroligt fega”

Köpladornas land

Forskare varnar för risker med tätare stadsmiljöer

"Vi behöver en vision för stadsbyggande" – här är landskapsarkitekterna som vill stärka mindre orter

Stadsbråk vi minns - husstriderna som skakade Västerås