Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får de chans att värma sig

Florentin, 31, har varit i Sverige i tre månader och han tycker att västeråsarna är öppenhjärtliga. För honom är det uppskattat att få värma sig och ta en dusch.

31-åriga Florentin från Rumänien dricker en kopp kaffe. Han ska strax ta en dusch och sedan ut för att tigga. Han tycker att de flesta västeråsarna har öppna hjärtan, men han förstår också varför de är utsatta, eftersom de är så många.

Han kom hit med förhoppningen att kunna försörja sin familj. Hemma i Rumänien har han tre småbarn, 10, 4 och 2 år.

– Jag skäms över min situation. Jag vill jobba, men jag har inget val, eftersom jag inte kan prata med folk, säger Florentin.

Sedan i slutet på januari och fram till sista mars har utsatta EU-migranter möjlighet att mötas upp för att värma sig och få en bit mat. Kommunen har avsatt 500 000 kronor för projektet. Volontärer från Stadsmissionen och kyrkorna ställer upp och företaget Sjöevent tillstår med lokal i närheten av Gästhamnen, där man kan duscha, tvätta och bada bastu.

– Första dagen vi öppnade kom det in två personer som gick direkt in med sina jackor i bastun. De frös så mycket, säger Ronald Henriksson, biträdande direktor på Stadsmissionen i Västerås.

Mellan 8-10 har de öppet och projektledaren Ana Bogdan hjälper till att översätta.

– Det har varit stort tryck här och senaste dagarna har det varit 30 personer här, säger Ronald Henriksson.