Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får ungdomar hjälp efter skoldagen

Jacob Asp är advokat och delägare i Advokathuset Actus AB. Ändå har han haft tid att bygga upp en ungdomsrörelse på Bäckby. Här kan ungdomar få hjälp med läxläsning och träna taekwondo.

Annons

– Jag är här fyra dagar i veckan och det är jättekul. Taekwondo är lite som jag själv är som person, för jag är en rätt tuff tjej, säger Felicia Kartal, 12 år.

Hon har tränat taekwondo i sex år och är bara en gradering ifrån svart bälte – som är det högsta man kan få och som alla instruktörer har.

Jacob Asps idé är att lära unga självförsvar och ge framför allt tjejer självrespekt och självförtroende samt en helhetslösning med roliga saker att göra. Målet är att ge ungdomar en trygghet och framtidstro.

– Tanken är att vi ska kunna ta emot ungdomar och barn när de kommer från skolan. De får eftermiddagsfika, hjälp med läxläsning och kan träna taekwondo, säger Jacob Asp, som själv började med taekwondo 1986 och är huvudinstruktör i klubben Soo Shim.

Många föräldrar slutar arbeta vid 17-tiden och fram till dess ska barnen ha någonstans att ta vägen.

Kennedy Demirs dotter Elicia, 11, går regelbundet hit.

– Det är helt underbart att Elicia kan gå hit direkt efter skolan och få läxhjälp, något att äta och träning.Hon har blivit lugnare och det går bättre för henne i skolan, säger Kennedy Demir.

Ett gym finns också i lokalen och tanken är att föräldrarna kan gå på gymet medan barnen tränar. Många av föräldrarna har också anmält sig till taekwondo, så vuxengruppen blev full direkt.

– Det här är en dröm för mig. Jag har haft tanken i 7–8 år och nu har det blivit verklighet, säger Jacob Asp.

Han kommer själv att delta i många av aktiviteterna som finns på Fallhammargatan 4 på Bäckby sedan 1 november. Redan nu kommer ett 50-tal barn regelbundet dit.

Det finns även annan personal tillgänglig.

– Vi har en ekonom som går på arbetsträning hos oss. Han kommer att ha hand om läxläsningen en timme varje dag. Tanken är också att man ska få barnen att fungera i en grupp. Yngre barn ska kunna fråga äldre barn, lära sig att lösa problem och få i gång ett samarbete, säger Jacob Asp.

Är det du själv som har finansierat det här?– Ja, jag har satsat 800 000 kronor. När jag var liten fanns det fritidsgårdar. Efter skolan gick man dit och spelade innebandy och fick hjälp med att göra läxor. Det där har ju försvunnit och jag ville införa eller återskapa det igen.

Får du några bidrag från kommunen?

– Nej, inte ett öre. Och föreningen har ingen vinstsyfte utan allt ska återinvesteras.

Att Jacob Asp öppnade just på Bäckby beror på att många i taekwondoklubben bor just där.

I dag, lördag, är det öppet hus i lokalen för alla intresserade.