Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här flyttas Borgmästargården

 
Nostalgi - Antikt
Visa alla artiklar

Några av de gamla trähusen i centrum har i alla fall räddats till eftervärlden. Har du varit inne i det här?

Karl-johan stil. Även det här huset har haft många karriärer. Flyttat har det också.

VLT 14 december 1967:

Borgmästargården i Västerås, det grå trähuset vid Östra kyrkogatan intill stadshotellet, skall flyttas en bit in från gatan, närmare bestämt till i linje med Stadshotellets fasad.

Flyttningen börjas i dagarna, upplyser man på fastighetskontoret, det vill säga, så snart den siste hyresgästen flyttat.

Vad Borgmästargården skall användas till i fortsättningen vet man inte ännu.

Man har haft en del förslag uppe, men ingenting är bestämt.

Det är gott om utrymme i huset, som är kulturhistoriskt värdefullt och som när flyttningen är färdig skall snyggas upp och få sin givna plats bland de andra gamla husen i kvarteret söder om domkyrkan.

Borgmästargården ser inte särskilt prydlig ut för närvarande, men är värdefull som inslag i miljön här: den bildar övergång mellan Stadshotellets jugendarkitektur och den låga komministergården.

Byggnaden är ett typiskt exempel på finare borgerliga hus från tiden strax före mitten av 1800-talet. Den är byggd i sen Karl Johan-stil och är ett typiskt expempel på borgararkitektur från den tiden, inte minst interiörmässigt.