Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här flyttas Borgmästargården

Artikel 166 av 195
Nostalgi - Antikt
Visa alla artiklar

Några av de gamla trähusen i centrum har i alla fall räddats till eftervärlden. Har du varit inne i det här?

Annons

Karl-johan stil. Även det här huset har haft många karriärer. Flyttat har det också.

VLT 14 december 1967:

Borgmästargården i Västerås, det grå trähuset vid Östra kyrkogatan intill stadshotellet, skall flyttas en bit in från gatan, närmare bestämt till i linje med Stadshotellets fasad.

Flyttningen börjas i dagarna, upplyser man på fastighetskontoret, det vill säga, så snart den siste hyresgästen flyttat.

Vad Borgmästargården skall användas till i fortsättningen vet man inte ännu.

Man har haft en del förslag uppe, men ingenting är bestämt.

Det är gott om utrymme i huset, som är kulturhistoriskt värdefullt och som när flyttningen är färdig skall snyggas upp och få sin givna plats bland de andra gamla husen i kvarteret söder om domkyrkan.

Borgmästargården ser inte särskilt prydlig ut för närvarande, men är värdefull som inslag i miljön här: den bildar övergång mellan Stadshotellets jugendarkitektur och den låga komministergården.

Byggnaden är ett typiskt exempel på finare borgerliga hus från tiden strax före mitten av 1800-talet. Den är byggd i sen Karl Johan-stil och är ett typiskt expempel på borgararkitektur från den tiden, inte minst interiörmässigt.