Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har för låga priser – butik nekas få varor

Outdoorexperten, med två butiker i Västerås och försäljning på nätet, har anmält en leverantör till Konkurrensverket.

Leverantören, Sasquatch, vägrar leverera friluftskläder av märket Arcteryx eftersom Outdoorexperten inte vill höja sina priser.

Men i sin anmälan pekar Pierre Breznik, vd för Outdoorexperten, ut Naturkompaniet som ansvarigt. Naturkompaniet ska ha kontaktat flera leverantörer, bland annat Sasquatch, och klagat på att Outdoorexperten har för låga priser. Det har pågått i flera år, och man har försökt att få företagen att inte leverera varor till Outdoorexperten.

Att man valt att anmäla just Sasquatch beror på att man bandat två samtal där ägaren av Sasquatch säger rakt ut att han inte levererar varor till Outdoorexperten eftersom Naturkompaniet krävt detta.

Naturkompaniet har 31 butiker runt om i landet, bland annat en i Västerås, samt nätförsäljning. Outdoorexperten menar att både Sasquatch och Naturkompaniet gör sig skyldiga till flera brott mot konkurrenslagen.

Henrik Hoffman, vd för Naturkompaniet, förnekar att företaget försökt påverka leverantörer.

– Jag blev chockad när jag såg anmälan, säger han. Det här är inget som vi sysslar med.

Anita Kouvatsos, föredragande på Konkurrensverket, vill inte uttala sig om det speciella fallet, men säger att det strider mot den svenska konkurrenslagen, och även mot EU:s konkurrensregler, om ett företag missbrukar sin dominerande stllning på marknaden, till exempel genom underprissättning eller leveransvägran.

Det är inte så ovanligt att den här typen av fall förekommer.

– Problemet är att bevisa att det handlar om en leveransvägran, säger hon.

Vidar Velde, vd för Sasquatch, är mycket kortfattad när han får frågan om det inspelade samtalet.

– Jag tar inte det här på så stort allvar, säger han och knäpper sedan av telefonen.

Pierre Breznik, vd för Outdoorexperten, vill avvakta Konkurrensverkets utredning innan han vill kommentera fallet.